Acasă » Regenerabile » Instrumente de sprijin pentru a avea cel puțin 10 GW în energie regenerabilă până în 2030

Instrumente de sprijin pentru a avea cel puțin 10 GW în energie regenerabilă până în 2030

15 martie 2024
Eolian
energynomics

Autoritățile au în pregătire două noi apeluri de câte 500 milioane de euro fiecare pentru proiecte de producere a energiei din surse regenerabile destinate IMM-urilor prosumatoare și producătorilor independenți, iar anul viitor vor fi lansate noi licitații pentru contracte de diferență (CfD), a declarat secretarul de stat în ministerul Energiei Dan Drăgan.

„România și-a asumat țelul de a avea neutralitate climatică la nivelul anului 2050. Pe baza acestui obiectiv avem în evaluare de mediu o strategie pe termen lung care prevede o țintă de 36,2 % surse regenerabile de energie în total economie”, a spus el, cu ocazia conferinței “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România”.

La nivelul anului 2030, autoritățile speră ca România să aibă cel puțin 10 GW instalați în unități de producere a energiei regenerabile care să înlocuiască unitățile pe cărbune.

Totodată, legea offshore ar putea fi votată în actuala sesiune parlamentară, și vizează montarea a 3 GW de turbine eoliene.

Strategia pentru hidrogen ar putea fi adoptată în acest an și prevede alocări de 115 milioane de euro până în 2026. În plus, pentru sectorul stocării energiei în baterii sunt disponibile 80 milioane de euro.

Pentru sectorul contractelor pentru diferență, autoritățile au pregătită pentru acest an o licitație care vizează finanțarea cu trei miliarde de euro a unor capacități fotovoltaice de 1,5 GW, respectiv a unor proiecte eoliene de o putere similară.

O a doua astfel de licitație va fi realizată anul viitor și va viza capacități identice.

În plus, pentru întărirea rețelelor de transport și distribuție a energiei, sunt semnate contracte de 500 milioane de euro cu Transelectrica și de 1,3 miliarde de euro cu distribuitorii.

„Toate aceste instrumente vor conduce spre atingerea țintelor asumate, adică decarbonarea și instalarea de noi unități de producere a energiei”, a spus Drăgan.

Conferința “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Alive Capital, CRC Energy, Elektra Renewable Support, EnergoPower, Ensys, Extro, Horváth, ING Bank, LONGi Solar, Monsson Operation, Nofar Energy, OX2 România, Photomate, PNE Romania, Polytrade Global, REI Grup, Renomia, Sph3ra Management Solutions, Transelectrica, WALDEVAR Energy, Wiren Romania. Cu această ocazie, Energynomics a lansat primul său raport în baza inițiativei „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *