Peste o sută de proiecte în valoare de 2,68 miliarde de lei sunt în analiză la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) doar pe axele prioritare relevante pentru sectorul energetic; unele dintre ele așteaptă o decizie (respins sau contractat) încă din octombrie 2018. Lipsa de personal calificat este unul dintre motivele acceptate deja public de către mai mulți oficiali guvernamentali. În plus, pandemia de COVID-19 a introdus noi amânări, în condițiile în care din martie 2020, toate eforturile ministerului par să se fi concentrat pe evaluarea proiectelor (peste 800 au fost depuse) care puteau contribui la creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare, iar în 2021, pe construirea Planului Național de Redresare și Reziliență.
Ultima situație sintetică cu privire la proiectele depuse pentru finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) datează de la sfârșitul anului 2020. Ne-am concentrat atenția pe axele prioritare (AP) care au legătură directă cu energia, și anume AP 6.1.-6.4., AP 7.1.-7.2. și AP 8.2. În total, erau depuse pe aceste axe circa 400 de proiecte de finanțare în valoare totală de circa 7,5 miliarde de lei.
2 MILIARDE DE EURO SUNT ÎN EVALUARE PE AXA 8.2.
Dintre ele, 219 apar cu mențiunea “Depuse”, dar fără vreo sumă completată la capitolul „Valoare totală a proiectului”. Toate au fost depuse în ultimul trimestru din 2020 (202 din 219, în luna decembrie!) pentru finanțare pe axa prioritară 8.2. – Creșterea gradului de interconectare a Sistemului Național de Transport a gazelor naturale cu alte state vecine. Pe această axă, au mai fost depuse în intervalul august – octombrie 2020 alte 24 de proiecte, în valoare totală de 1,18 miliarde de lei. La finalul anului trecut, 14 erau respinse, iar 10 în evaluare.
La finalul lunii mai, MIPE anunța că a aprobat 10 proiecte vizând dezvoltarea rețelelor de gaze naturale, în valoare totală de peste 410 de milioane de lei. Pentru 8 proiecte erau semnate deja și contractele de finanțare.
De asemenea, MIPE a precizat, pe 27 mai, că 219 proiecte se află în evaluare, probabil, cele depuse la final de 2020, iar valoarea proiectelor depuse în cadrul acestui apel este de 2,5 miliarde de euro. Cum 14 proiecte în valoare de 700 de milioane de lei au fost deja respinse, iar 10 proiecte în valoare de 410 milioane de lei au fost aprobate, putem estima că mai rămân în evaluare proiecte în valoare cumulată de 2,27 miliarde de euro.
Pe AP 8.2 sunt eligibile Asociații de Dezvoltare Intercomunitară și autorități publice locale din regiunile mai puțin dezvoltate ale României. Investițiile ca se pot califica pentru finanțare vizează atât utilizarea instrumentelor inteligente în domeniul infrastructurii rețelei de gaz (presiune, debite, contorizare, etc), cât și achiziția de tehnologii IT integrate, care să faciliteze integrarea activităților participanților pe piața gazelor, precum și tehnologii care să asigure o fiabilitate sporită a aprovizionării cu gaze naturale.
Prin intermediul acestui tip de proiecte, se urmărește dezvoltarea unei infrastructuri adecvate, aflate în proprietatea și aria de responsabilitate a autorităților administrației publice locale, astfel încât acestea să poată răspunde nevoilor esențiale de utilitate și interes public în privința alimentării cu gaze naturale a colectivităților pe care le reprezintă.
200 DE MILIOANE DE EURO SUNT ÎN EVALUARE PE AXA 6.1.
Axa Prioritară 6 vizează promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, prin creșterea producției de energie din resurse regenerabile mai puțin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal). La finalul anului 2020, erau în evaluare 39 de proiecte, în valoare cumulată de 1,023 miliarde de lei. Dintre acestea, 29 de proiecte, în valoare de 780 de milioane de lei, sunt depuse de primării, pentru realizarea de sisteme de producere și distribuție a energiei termice. 11 proiecte își propun valorificarea energiei geotermale pentru producerea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum; 5 din județul Arad (Nădlac, Pecica, Șemlac, Sântana și Socodor), câte două din Bihor (Sălăcea și Cefa) și Timiș (Dudeștii Vechi și Lovrin), câte unul din Sălaj (Pericei) și Vâlcea (Călimănești). Majoritatea proiectelor propun soluții pe bază de biomasă (16), iar două au în vedere producția de biogaz. Cele mai mari proiecte depuse de primării și care așteaptă decizia autorității de mediu sunt cel de la Călimănești – 71,3 milioane de lei, pentru producție de energie din resurse geotermale, și cel de la Râmnicu Sărat – 71,6 milioane de lei, pentru o centrală în cogenerare pe biomasă, cu o capacitate de 0,99 MWhe și 4 MWht.
Pe AP 6.1. au fost respinse 9 proiecte, iar 4 dosare au fost retrase de către inițiatori. Au fost aprobate și contractate 9 proiecte, în valoare totală de peste 263 de milioane de lei, toate depuse în intervalul 2016-2019. Valoarea ridicată a acestor 9 proiecte se explică prin faptul că 84,7 de milioane au mers către firme de distribuție a energiei electrice care au lucrat la modernizarea unor linii de 20 kV din Dolj și Gorj (Distribuție Energie Oltenia) și a unor stații de transformare (Delgaz Grid și Eon Distribuție România).
Cea mai mare sumă contractată a mers la municipiul Oradea, pentru proiectul depus în 2018 pentru valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I – 66,1 milioane de lei total eligibil, dintr-un proiect de 86,7 milioane de lei.
Sunt încă în analiză 10 proiecte în valoare totală de 159 de milioane de lei, depuse între ianuarie 2019 și decembrie 2020. Cel mai mare – 43 de milioane de lei – este proiectul depus de Distribuție Energie Oltenia, în iulie 2019, pentru modernizarea rețelei electrice de distribuție și creșterea capacității de distribuție a stației de transformare 110/20 kV Caracal Vest, pentru evacuarea energiei electrice produse de centrale fotovoltaice. Distribuție Energie Oltenia mai are alte două proiecte similare, în valoare cumulată de peste 60 de milioane de lei. Transilvania Nord are trei proiecte în analiză, cu o valoare totală de aproape 60 de milioane de lei, Delgaz Grid are două proiecte, în total 48 de milioane de lei
33 DE PROIECTE DE MONITORIZARE A CONSUMULUI SUNT ÎN EVALUARE PE AXA 6.2.
Al doilea obiectiv specific al axei prioritare 6 este reducerea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali, un domeniu care a atras 67 de proiecte în intervalul 2016-2020, în valoare totală de 73,6 milioane de lei. Dintre acestea, însă, numai 29 au un statut cert: au fost respinse 7 dosare, iar 3 au fost retrase de către companii. Patru solicitări, în valoare totală de 3,6 milioane de lei, au fost aprobate: Faist Mekatronic SRL, Schaeffler România și CRH Ciment România, cu două proiecte. 14 proiecte au fost contractate, în valoare totală de 16 milioane de lei. Cu o singură excepție, aceste proiecte au avut valori individuale de circa un milion de lei. Ceea ce sare în ochi, însă, este faptul că toate cele 19 proiecte aprobate au fost depuse între 2016 și 2019.
Rămân în evaluare, cel puțin la final de 2020, 33 de proiecte, cu o valoare cumulată de peste 40 de milioane de lei, depuse după luna iulie a anului 2019. 20 dintre ele au fost depuse în ultimul trimestru al anului trecut. Dintre dosarele care așteaptă verdictul autorității de management, cele mai importante, în termeni financiari, sunt proiectele depuse de Azomureș (3,2 milioane de lei) și Chimcomplex (2 milioane de lei).
850 DE MILIOANE DE LEI AȘTEAPTĂ EVALUAREA PE AXA 6.3.
Toate marile companii de distribuție au depus dosare de finanțare a investițiilor în sisteme inteligente de management al rețelelor de energie electrică. În 12 luni, din decembrie 2019, în decembrie 2020, au fost depuse 10 proiecte, cu valori individuale cuprinse între 50 și 95 de milioane de lei: Delgaz Grid (orașul Bacău, municipiul Suceava și zona rurală a județului Neamț), E-Distribuție (Timișoara, județul Constanța și județul Giurgiu), Distribuție Energie Oltenia (Pitești și Căzănești, Vâlcea), SDEE Transilvania Nord (cartierul Rogerius, Oradea), SDEE Transilvania Sud (Codlea, Ghimbav, Târgu-Mureș), SDEE Muntenia Sud (Galați). Primele șase proiecte a adunat deja aproape 8 luni de când se află “în evaluare”!
DOAR 10 PROIECTE ÎNSCRISE PENTRU FINANȚARE PE AXA 6.4.
Doar 10 dosare au fost depuse pentru a obține finanțare europeană pentru creșterea economiilor în consumul de energie primară produsă prin cogenerare de înaltă eficiență – axa prioritară 6.4. În primul val, 2017-2018, au fost aprobate trei dosare, din care pentru două s-au semnat contracte de finanțare: AMBRO SA (valoare totală 51,4 milioane de lei) și Cemacon (12 milioane de lei). Unitatea de cogenerare de înaltă eficiență de la SC Petrocart SA, deși aprobată, nu apare în lista de proiecte finanțate, la 30 aprilie 2020.
Depuse în august, octombrie și noiembrie 2019, trei proiecte așteaptă încă finalizarea procesului de evaluare. Combinatul de Celuloză și Hârtie de la Drobeta-Turnu Severin (44,5 milioane de lei), instalația de cogenerare de înaltă eficiență de maxim 8 MWe de la Chimcomplex (44,8 milioane de lei) și unitatea de cogenerare de înaltă eficiență de la Rifil SA (15,6 milioane de lei) sunt în această situație.
Dintre cele patru proiecte depuse în 2020, W2E-COGEN Prutul are o valoare totală de peste 90 de milioane de lei și propune folosirea biomasei pentru producerea energiei termice (abur tehnologic) și energiei electrice în instalația de cogenerare. În fine, Silcotub, Avicarvil și Pajo Agriculture așteaptă și ele decizia experților din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
RITM SCĂZUT LA EVALUARE
Prea puțin numeroși, aceștia par să fi lucrat în anul trecut aproape exclusiv pentru finalizarea proiectelor de finanțare din zona de sănătate, unde au fost depuse pe axa de finanțare 9.1. peste 800 de proiecte, în valoare cumulată de peste 7,1 miliarde de lei. Dintre acestea, au fost contractate 108 proiecte, în valoare totală de aproape 2 miliarde de lei (28%). Au fost respinse doar două proiecte, iar două a fost retrase de către beneficiar. Rămân încă în evaluare 687 de proiecte (85%).
–––––––––––––-
Articolul a apărut inițial în numărul din iunie 2021 al Energynomics Magazine.
Dacă vrei să primești prin curier acest număr (octombrie 2020), în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.