Acasă » Petrol și Gaze » Integrarea regională a infrastructurilor energetice va oferi securitate și durabilitate

Integrarea regională a infrastructurilor energetice va oferi securitate și durabilitate

2 mai 2023
Import-Export
energynomics

Fiecare țară europeană ar trebui să înceapă să lucreze la noi infrastructuri pentru utilizarea hidrogenul și pentru a integra rețelele naționale într-o structură energetică regională, a declarat Teodora Georgieva, director executiv al companiei care operează interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria (ICGB).

”Hidrogenul este cu siguranță ceva de care ar trebui să ne preocupăm de acum înainte pentru că (…) este viitorul. Ceea ce contează cu adevărat este integrarea regională (a sistemelor energetice). În prezent este mult mai clar că fără integrare între țări nu există fiabilitate, securitate și sustenabilitate”, a spus ea, la conferința „Abordare regională Sofia”, organizată de Energynomics.

În vara anului 2022, ICGB a finalizat construcția sistemului de transport și a obținut permisele și licențele pentru a opera în Bulgaria și Grecia. Conducta IGB este în curs de evaluare pentru potențialul de a transporta hidrogen, care va permite fluxul de gaze cu emisii scăzute de carbon în regiune. Estimările inițiale sugerează că amestecuri de până la 2% hidrogen sunt acceptabile pentru sistem, dar este necesară o evaluare suplimentară pentru a determina întregul potențial al preluări amestecurilor de hidrogen.

Proiectul are o lungime de 132 de kilometri, dintre care 151 pe teritoriul Bulgariei și 31 în Grecia. Este menit să conecteze atât coridorul sudic de gaze (Marea Caspică, Caucazul de Sud, TANAP, TEP), cât și sistemul de gaze grec operat de DESFA.

Începând cu octombrie 2022, Bulgaria primește aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan și are potențialul de a tripla aceste volume până la 3 miliarde de metri cubi, echivalentul consumului anual al țării. De asemenea, terminalele GNL, în special cel din Luxemburg, creează o sinergie importantă cu IGB.

Gazul azer permite Bulgariei să aibă cel mai mic preț dintre țările din Europa, potrivit Teodorei Georgieva.

DESCARCĂ PREZENTAREA TEODOREI GEORGIEVA

În februarie, Romgaz din România a semnat un acord cu Azerbaidjan pentru achiziționarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale. De asemenea, Ungaria are în vedere un contract pe termen lung pentru a primi 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din Azerbaidjan.

Conferința „Abordare regională Sofia” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri: Eaton Electric, Finder, Kawasaki Gas Turbine Europe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *