Strategia UE privind integrarea sistemelor energetic a dominat primele ore ale Conferinței Anuale COGEN Europe, ieri, în ziua de deschidere. Așa cum a formulat Ditte Juul Jørgensen, director general în cadrul Comisiei Europene, „integrarea sistemelor energetice este o oportunitate imensă pentru cogenerare”.
La rândul său, europarlamentarul Cristian Bușoi a afirmat că strategia privind integrarea sistemelor energetice va fi o parte importantă a redresării economiei pe principii ecologice. Integrarea sistemului energetic se referă la planificarea și exploatarea sistemului energetic „ca întreg”, prin intermediul mai multor purtători de energie, infrastructuri și sectoare de consum. Integrarea respectivă creează legături mai puternice între aceste entități, în scopul prestării unor servicii energetice cu emisii reduse de dioxid de carbon, fiabile și eficiente din punctul de vedere al resurselor, la cel mai mic cost posibil pentru societate. Integrarea sistemului energetic este calea către o decarbonizare a economiei europene eficace, profundă și accesibilă din punctul de vedere al prețurilor.
În introducerea sa la Sesiunea 1, dedicată Energiei de Mâine, Laura Cozzi, Chief Energy Modeller și coordonatoare a diviziei World Energy Outlook, din cadrul Agenției internaționale pentru energie, a estimat că 1.000 de miliarde de dolari investiți în eficiență energetică și regenerabile ar crea 9 milioane de locuri de muncă în următorii 3 ani. În același timp, directorii executivi reuniți în cadrul sesiunii au respins ca nefezabilă ideea că electricitatea va acoperi toate nevoile energetice. „Avem nevoie de o utilizare eficientă a moleculelor verzi pentru a completa electrificarea pe acest traseu către neutralitate climatică în 2050”, au afirmat aceștia, într-una din principalele concluzii ale primei zile din Conferința anuală virtuală COGEN Europe 2020.