Prima conductă a interconectorului de gaze dintre Bulgaria şi România ar putea fi gata până la începutul lui septembrie, a anunţat ministrul Energiei Victor Grigorescu. La rândul său, directorul general al companiei Bulgartransgas, Georgi Gegov, preluat de BTA, a avansat acelaşi termen ţintă.
„La începutul toamnei va începe și forajul pentru traseul conductei de rezervă pentru care deja Transgaz a început deja aprovizionarea cu material tubular. Am primit asigurări că se va lucra continuu toată vara”, a comunicat ministrul român pe pagina de Facebook.
În luna aprilie a acestui an, operatorii reţelelor de transport a gazelor naturale din Bulgaria (Bulgartransgas EAD) şi România (Transgaz) au semnat un contract cu firma austriacă Habau PPS Pipeline Systems SRL, pentru construcţia secţiunii subacvatice a interconectorului de gaze dintre cele două state.
„Interconectorul România-Bulgaria este prima infrastructură regională realizată în ultimii ani în această parte a Europei și va întări semnificativ securitatea ambelor țări, dar și a întregii zone. Cred că suntem un exemplu bun pentru alte state membre în ceea ce privește capacitățile noastre tehnice și voința politică de a întări securitatea energetică în regiune și de a contribui la transpunerea în fapt a obiectivelor naționale și europene”, a precizat Grigorescu.
La rândul său, directorul general al companiei Bulgartransgas Georgi Gegov a declarat pentru BTA: ”Am vorbit cu colegii noştri din România, care şi-au exprimat interesul de a vinde în Bulgaria gaze naturale extrase din România imediat ce va fi posibil din punct de vedere tehnic.” El a adăugat că Bulgaria va beneficia de prima sa sursă alternativă de aprovizionare cu gaze naturale după finalizarea interconectorului Ruse-Giurgiu.
Georgi Gegov a adăugat că, în acest an, a fost finalizat studiul de fezabilitate şi au fost stabiliţi principalii parametri ai interconectorului de gaze cu Turcia. Georgi Gegov a arătat că există un interes crescut pentru creşterea schimburilor virtuale de gaze naturale cu Grecia, adăugând că un acord în acest sens a fost semnat săptămâna trecută cu România.
Probleme tehnice la construcţia secţiunii subacvatice
Termenul iniţial de finalizare a construcţiei gazoductului Ruse-Giurgiu a fost iunie 2013, însă finalizarea a fost întârziată de problemele tehnice întâmpinate la construcţia secţiunii subacvatice a gazoductului.
Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea. Totodată, vor fi construite şi două staţii de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.
Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.
Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanţarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane euro, iar compania românească Transgaz participă cu 10 milioane de euro.