Canada este un partener activ și disponibil în plan internațional și își menține angajamentul de a colabora cu țări care au viziuni similare, precum este România, pentru tranziția către un viitor cu emisii zero de carbon, a declarat Shawn Tupper, ministru adjunct asociat al resurselor naturale în Canada, la conferința „Parteneriatul Canada-România în domeniul tehnologiilor nucleare”, din 3 martie. „Mă bucur să observ că țările noastre au început să-și exprime interesul pentru elaborarea unui Memorandum de înțelegere (MoU) privind cooperarea nucleară la nivel guvernamental.
Cred că Memorandumul de înțelegere va sublinia importanța parteneriatelor strategice dintre Canada și România, inclusiv în ceea ce privește renovarea reactoarelor de tip CANDU și proiectele de construcție a unor unități noi, precum și interesul în ceea ce privește reactoarele modulare mici”, a declarat Shawn Tupper.
Se preconizează că un memorandum de înțelegere va stabili baza de lucru pentru cooperarea viitoare dintre cele două țări.
La finalul conferinței „Parteneriatul Canada-România în domeniul tehnologiilor nucleare”, Shawn Tupper s-a referit și la tradiția de cooperare nucleară dintre Canada și România. „Companiile noastre lucrează împreună, știu cum să colaboreze, știu cum să facă acele investiții care să securizeze fluxurile de aprovizionare și să creeze un lanț valoric în cele două economii. Acesta este un element esențial pentru cooperarea noastră viitoare”, a spus el.
În octombrie 2020, România și SUA au semnat un proiect de acord interguvernamental privind cooperarea pentru extinderea și modernizarea programului de energie nucleară al României. Domeniile de cooperare ar putea include finalizarea unităților 3 și 4 de la Cernavodă și renovarea unității 1. În aceeași lună, Franța și România au semnat o declarație de intenție privind cooperarea în domeniul nuclear civil, care are ca scop, printre altele, colaborarea „cu parteneri strategici” pentru a construi unitățile 3 și 4 și pentru modernizarea unității 1.