Acasă » Electricitate » Internship în energie – CEZ România

Internship în energie – CEZ România

10 februarie 2015
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Interviu cu Angelica Barbu, Manager Comunicare Externă, CEZ România

Educaţia şi formarea profesională a tinerilor reprezintă un aspect esenţial pentru dezvoltarea armonioasă şi echilibrată a comunităţilor. Începând din 2010, Grupul CEZ în România a lansat o provocare tinerilor studenţi, aceea de a pune bazele celei mai importante fundaţii, cea profesională şi de a realiza poate cea mai importantă construcţie, în speţă, construcţia propriului viitor. Performanţa necesită susţinere şi stimulare timpurie, iar Grupul CEZ în România a acordat importanța cuvenită acestui aspect, oferind sustenabilitatea performanței profesionale în rândul tinerilor prin programe de pregătire practică puse la dispoziţia acestora.

Care este obiectivul general al programelor de internship desfășurate de CEZ România în ultimii ani ?

În urmă unei priviri de ansamblu asupra nivelului relativ redus de deschidere al pieţei muncii faţă de proaspeţii absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior cu profil tehnic, determinată de lipsa de pregătire practică a acestora, CEZ Distribuţie, companie membră a Grupului CEZ în România, şi-a asumat rolul de formator al studenţilor în domeniul energetic.

Programele de pregătire practică în cadrul companiei au specific aparte şi au fost construite având drept nucleu nevoile studenţilor. Vizând o largă acoperire în rândul tinerilor, stagiile de pregătire practică se realizează în baza unor convenţii încheiate între companie şi diverse instituţii de învăţământ superior cu specializare în sectorul energetic şi în domeniile conexe.

CEZ Distribuţie şi-a deschis porţile pentru studenţi, începând din anul 2009, într-o serie de oraşe precum: Piteşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Alexandria, Târgu Jiu, Slatina şi Drobeta -Turnu Severin, punând astfel bazele pregătirii practice a unei noi generaţii de profesionişti.

Care sunt obiectivele specifice ale acestor programe?

Parteneriatele dezvoltate de-a lungul timpului între CEZ Distribuţie şi instituţiile de învăţământ au o finalitate orientată asupra studenţilor, sub incidenţa performanţelor profesionale. Obiectivul fundamental al perioadei de pregătire practică se materializează în acumularea de cunoştinţe şi competenţe prin implicarea acestora în situaţii reale de muncă.

Importanța şi atractivitatea acestor stagii constau în însuşirea şi dezvoltarea unor abilităţi profesionale, şansa de a câştiga experienţă profesională reală, cunoaşterea mediului de lucru, familiarizarea cu munca în echipa, dar mai ales, creşterea încrederii studenţilor în aptitudinile lor profesionale, ceea ce determină crearea unor condiţii favorabile de integrare mai rapidă a viitorilor absolvenţi în câmpul muncii. Studenţii sunt mai puternici, mai încrezători în abilităţile lor şi au cunoştinţe dobândite în concepte precum: managementul timpului, disciplină, comunicare eficientă şi gândire logică şi critică.

Care sunt persoanele cu cele mai mare şanse de a fi admise într-un program de internship?

Participarea în programele de internship sau de pregătire practică este condiţionată de domeniul de studiu, prin prisma convenţiilor încheiate cu instituţiile de învăţământ superior cu profil tehnic. Apoi, singurul „obstacol” constă în disponibilitatea şi interesul manifestat de aplicant. Din experienţa de până acum, au trecut pragul companiei tineri în care se regăseşte acea sclipire, care dezvăluie potenţial şi dorinţa de evoluţie.

În ce constau aceste programe? Daţi-mi va rog 2-3 exemple de bune practici pe care le exersaţi în compania dumneavoastră în cadrul programelor de internship.

Programele de pregătire practică vizează dezvoltarea unor viitori profesionişti şi a unor mentalităţi orientate spre implicare, acţiune şi performanţă. Acestea se concretizează în sesiuni de observare şi implicare în situaţii reale de muncă, a căror finalitate constă în dezvoltarea capacităţilor profesionale, facilitând pe această cale integrarea viitorilor absolvenţi în câmpul muncii. Resursele tehnice şi umane necesare derulării programelor de pregătire practică în condiţii optime sunt asigurate de companie, astfel încât practicanţii să îşi poată îndeplini obiectivele de învăţare.

În cadrul companiei CEZ Distribuţie, programul de pregătire practică se realizează în centre de înalta tensiune, precum şi în cele de medie şi joasă tensiune, dar şi în principalele departamente aferente activităţii de distribuţie a energiei electrice: Strategie şi Dezvoltare, Măsurarea Energiei Electrice, Comandă Operaţională.

În 2015, vizitele de studiu vor fi planificate în a două jumătate a anului.

Pe parcursul stagiului de pregătire practică, studenţii sunt familiarizaţi cu concepte şi informaţii precum: rolul operatorului de distribuţie, organizarea serviciului de distribuţie, activităţi specifice serviciului tehnic, activităţi specifice serviciului de exploatare, manevre în staţii electrice, posturi de transformare, servicii anexe staţiilor şi posturilor de transformare, măsuri de sănătate şi securitate în muncă etc.

CEZ Distribuţie a oferit viitorilor profesionişti în domeniu din Craiova posibilitatea de a face parte din acţiunea „Manager pentru o zi”. În urma unei selecţii realizate în parteneriat cu Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii din Craiova, bazată pe o sesiune de prezentări ştiinţifice, unul dintre studenţii a petrecut o zi alături de un membru al managementului CEZ Distribuţie. Concret, finalitatea acestei acţiuni a constat în abordarea performanţei operaţionale într-un context inovativ şi a dezvoltării spiritului de leadership, o componentă esenţială a economiei de piaţă, indiferent de domeniul de activitate.

Mai mult, pentru a facilita identificarea sursei de motivare şi a destinaţiei profesionale, programul de pregătire practică şi-a extins aria de aplicabilitate şi în sfera producţiei de energie din surse regenerabile. Astfel, Parcul Eolian CEZ şi Sistemul hidroenergetic de la nord din Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, componente principale ale business-ului Grupului CEZ în România, şi-au deschis porţile în 2014 pentru desfăşurarea unor vizite de studiu, în cadrul cărora tinerii s-au familiarizat cu conceptele unei pieţe aflată în plină evoluţie. Sub îndrumarea unor profesionişti în domeniu, studenţii au descoperit frumuseţea profesiei, în timp ce pentru noi a fost poate prima interacţiune cu unii dintre viitori noştri specialişti. În 2015, vizitele de studiu vor fi planificate în a două jumătate a anului.

În ce fel sunt atraşi potenţialii participanţi? În ce fel comunicaţi programele de internship?

Pe o piaţă a muncii aflată în permanentă mobilitate, am ales o abordare diferită a programelor de pregătire practică. Pornind de la ideea că performanţa este mai importantă decât competiţia, sau mai bine spus, stă la temelia acesteia, am încurajat egalitatea în promovarea şanselor de dezvoltare profesională. Cu alte cuvinte, prin prisma parteneriatelor încheiate cu instituţiile de învăţământ superior cu profil tehnic, oferim posibilitatea tuturor celor interesaţi să aibă acces la informaţie şi deschidere către experienţă practică, punând astfel bazele viitorului profil de lider.

b IMG_0757Ce efort de timp (ora muncă/angajat) presupun aceste internshipuri?

Implicarea angajaţilor în dezvoltarea opticii asupra performanţelor operaţionale este dificil de măsurat în coordonate temporale. Se întâmplă ca tinerii care trec pragul CEZ Distribuţie să găsească aici un mentor, un exemplu de profesionist, cu care leagă o relaţie de colaborare/ îndrumare pe o perioada mai lungă de timp, indiferent de traseul profesional ales. Totuşi, putem aprecia o medie de 4 ore/zi/angajat pe toată perioada desfăşurării internship-ului.

Ce rată de succes – raportat la obiectivele companiei – au înregistrat aceste programe? Aveţi o persoană dedicată exclusiv acestor programe?

Putem vorbi şi în acest caz de lucru în echipa deoarece sunt implicate mai multe departamente din Grupul CEZ în România în derularea acestor programe. Prima interacţiune se realizează prin departamentul de Training şi Comunicare internă din cadrul CEZ România cu ajutorul căruia se gestionează relaţia cu universităţile de la care provin studenţii şi care sprijină elaborarea unui orar pentru stagiile de practică. Sunt implicate de asemenea şi departamentele Resurse Umane, precum şi Sănătate şi Securitate, acestea se asigură că sunt respectate toate normele şi documentaţia aferentă. Ulterior, după ce tinerii păşesc către stagiul de practică primesc sprijin şi informaţii tehnice din partea departamentelor operaţionale.

Ce rată de angajare din rândul participanţilor la programele de internship aţi constatat?

Am putea spune că rata de absorbţie a participanţilor la programele de pregătire practică în structura personalului Grupului CEZ în România nu se ridică la un nivel înalt. De ce? Deoarece firmele din domeniul energetic sunt companii cu un grad de inerţie foarte mare, progresul tehnologic este prezent, dar nu în egală măsură că şi în cazul organizaţiilor care activează în domenii precum IT, telecomunicaţii, automotive, spre care se îndreaptă atenţia tinerilor în ziua de azi, în procesul de selecţie al traseului profesional. Noi continuăm să oferim suport studenţilor şi să sprijinim dezvoltarea profesională a acestora, potențând beneficiile sectorului energetic.

b IMG_3547Cum arată piaţa muncii, din perspectiva potenţialului de forţă de muncă pentru compania dumneavoastră?

„Ambiguu” este cuvântul ce descrie piaţă muncii în 2015, plasată în contextul urmărit de Grupului CEZ în România. Pe de o parte, asistăm la o evoluţie rapidă a generaţiei noi de tineri sub semnul progresului tehnologic, tineri care au o capacitate de adaptabilitate crescută şi care tind mereu spre performanţă. Pe de altă parte, asistăm la ceea ce se numeşte „skill gap”, o realitate a pieţei muncii în contextul adâncirii diferenţelor dintre necesităţile unei companii şi ceea ce potenţialii candidaţi oferă prin prisma viziunii atipice asupra modului de lucru şi desfăşurare a relaţiilor la locul de muncă.

În acest sens, am putea concluziona că, deşi piaţa muncii în România a cunoscut o transformare pozitivă, mai există totuşi loc de îmbunătăţiri.

Ce nevoi de forţă de muncă are compania dumneavoastră?

Facem referire la nevoia de forţă de muncă înregistrată în cadrul CEZ Distribuţie, companie unde se desfăşoară stagiile de pregătire practică. Vorbim despre o organizaţie cu aproximativ 1250 de angajaţi şi cu un bogat portofoliu din punct de vedere al activităţii desfăşurate. Aşadar, este o companie care pune la bătaie pe piaţa muncii un procent ridicat de posturi, destinate candidaţilor care au pregătire cu preponderenţă în domeniile tehnice – de la poziţii de electricieni cu cerinţe caracterizate de o complexitate redusă, până la posturi de dispeceri zonali, unde sunt necesare competenţe caracterizate de un nivel înalt de complexitate. Astfel, este acoperită o cerere pe piaţă muncii care vizează atât absolvenţi de licee tehnice, dar şi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior. În ceea ce priveşte serviciile suport, situaţia diferă. La fel şi în cazul celorlalte companii membre ale Grupului CEZ în România.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *