Sunt ţinte asumate prin directive europene şi legislaţie locală. Există un program de naţional de contorizare inteligentă. Există proiecte pilot şi numeroase analize care indică utilitatea creşterii IQ în reţelele energetice. Şi totuşi, introducerea contorizării inteligente la 80% din consumatorii finali în următorii ani pare astăzi o ţintă greu de atins, a sugerat Emil Calotă, vice-preşedinte în cadrul ANRE, cu prilejul dezbaterii propuse de energynomics.ro, la Energy Breakfast Club.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, prin vocea lui Emil Calotă, subliniază că discuţia despre contorizarea inteligentă trebuie să aibă în prim plan consumatorul final. Un consumator în general cu potenţial financiar redus, în condiţiile în care sărăcia energetică în România depăşeşte cu mult ponderea de 42%, la cât este estimată sărăcia socială. În aceste condiţii, ţintele asumate pentru contorizare par prea ambiţioase, mai ales dacă se anticipează recuperarea investiţiilor în principal direct prin factură.
Pe parcursul anului 2015 este programată implementarea proiectelor pilot ale celor opt operatori de disitribuţie. După 31 ianuarie 2016 este planificată evaluarea acestor proiectelor, urmănd ca până la 15 martie 2016 să fie definit Programul naţional de contorizare inteligentă. „Atunci se va defini şi procentul de contoare inteligente pe care îl vom avea până în anul 2020 la la nivelul consumatorilor finali, circa 8,3 milioane de abonaţi”, a precizat Emil Calotă.
Pe lângă sărăcia energetică extinsă din România, un factor decisiv în ritmul introducerii la scară mare a contorizării inteligente ţine de disponibilitatea operatorilor de distribuţie de a se angaja în asemenea cheltuieli. Sumele sunt mari şi este nevoie de o perspectivă cât mai clară a termenelor şi surselor de recuperare a investiţiilor.
Big (smart) Data Analytics in Energy
În prezentarea susţinută la Energy Breakfast Club, Fabrizio Carboni, SEE Energy Practice Leader la SAS Inc., a expus câteva dintre soluțiile la îndemână pentru creșterea performanței în domeniul energetic. Fabrizio Carboni a expus serviciile pe care grupul SAS le pune la dispoziţia pieţei locale pentru monitorizarea, administrarea și transmiterea de date în sectorul distribuției de electricitate. „Noi vă ajutăm să luaţi deciziile rapid şi în cunoştinţă de cauză”, a sumarizat Fabrizio Carboni.
Descarcă prezentarea lui Fabrizio Carboni.
La rândul său, Mircea Neagu, director general la S&T Romania, a prezentat expertiza şi abilităţile grupului austriac în domeniul contorizării energetice. Expertiza de integrator IT în România este un avantaj major în condiţiile în care abordarea de business în industria energiei electrice evoluează similar cu procesul înregistrat în ultimii 10 ani în industria telecomunicaţiilor, respectiv de creştere a ponderii sistemelor IT în cadrul modelelor de business ale acestor companii. S&T a susţinut aceste procese cu soluţii şi servicii necesare industriei telco. În plus, S&T oferă soluţii complete smart metering/ smart grid de la contorul inteligent până la aplicaţiile de tip big data/ analytics.
Descarcă prezentarea lui Mircea Neagu.
Cătălin Lișman, director la Direcția de Măsurare OMEPA, din cadrul Transelectrica, a prezentat situaţia prezentă a proiectelor de contorizare inteligentă, precum și proiectele operatorului național de transport pentru perioada următoare. Cătălin Lișman a precizat că fiecare proiect de modernizare are o componentă obligatorie de smart metering şi power quality. Totodată, în cadrul proiectelor de modernizare a staţiilor, componenta de măsurare şi monitorizarea calităţii reprezintă aproximativ 2% din totalul costurilor de proiect. Valoarea investiţiilor anuale în proiecte pentru intervalul 2015-2020 depăşeşte 70 de milioane de euro.
Descarcă prezentarea lui Cătălin Lişman.
Au asistat la prezentări și au participat la discuții reprezentanți ai companiilor Accenture, Adrem Automation, Adrem Invest, ALD Automotive, All Development Services, Amicom, Barlovento, Bartec, BCR, Cabur, Ciurtin, CMS Cameron Mckenna, Electromagnetica, Elsaco Energy, Enel Energie, Enel Romania, Energie Finanzierung und Kapital, Energobit Group, Energyneers Romania, Flash Group, Hidrotarnita, LeasePlan, Lisscom, Matei Conf, Monsson, Optim Project Management, Orange România, Panouri Solare Fotovoltaice, Petrotel Lukoil, Quality Business Solutions, Repower, S&T România, SAP România, Sarto, SAS Romania, Schneider Electric Romania, SGS Romania, Soft Galaxy, Special Energoservice, Structural Funds Projects SRL, SynchroComp SRL, Tagline, Transelectrica.
Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de afaceri, ACUE, AFEER, ATE3, CNR-CME, Efden, Infomediu Europa, ROEC, RPIA.
Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: SGS România, SAS Inc., Emerson – Ridgid Tool Division, ALD Automotive, S&T România, ATE3, BCR Pensii, Sarto, Petroltel-Lukoil, LeasePlan.
Energy Strategy Summit
În cadrul evenimentului, Gabriel Avăcăriţei, redactor şef la energynomics.ro, a prezentat principalul eveniment al verii pentru industria energetică – Energy Strategy Summit.
Summit-ul pentru Strategia Energetică este un eveniment de o zi, cu sesiuni plenare și dezbateri în format masă rotundă. Discuțiile vor acoperi o gamă largă de subiecte, de la rolul sistemului energetic din România în actualul context regional turbulent, la viitorul venerabilei industrii locale de petrol și gaze, la soluțiile posibile pentru revigorarea sectorului cărbunelui, la elementele implicate în dezvoltarea viitoare a sectorului de utilități, precum și la maturizarea accelerată a producției din resurse regenerabile.
Pentru înregistrare și parteneriate, luați legătura cu Johanna Voicu, manager de proiect, +4 0743 100 040, johanna at wing-media.com.
DESCARCĂ PREZENTAREA DESCARCĂ FORMULARUL DE ÎNREGISTRARE
Obiectivul principal al Summitului pentru Strategia Energetică este să identifice liniile directoare ale viitoarei strategii energetice naționale, așa cum rezultă în urma unei consultări extinse la cel mai nivel înalt a tuturor părților interesate, companii și autorități publice cu responsabilități în sectorul energetic românesc. O conversație eficientă cu liderii și experții din domenii va oferi actorilor politici și investitorilor informații valoroase și o viziune clară pentru luarea deciziilor. Toate contribuțiile vorbitorilor vor fi livrate în mod oficial Guvernului pentru a fi luate în considerare la elaborarea strategiei naționale de energie.
Printre speakerii confirmați sunt Mihnea Constantinescu, Ambasador cu însărcinări speciale pentru securitate energetică; Mihai Albulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri; Mihail Fâcă, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Artur Stratan, Amromco Energy; John Knapp, RBSTA / ExxonMobil Exploration and Production România Ltd; Mihail Mitroi, Prospecțiuni; Varinia Radu, CMS-Cameron McKenna; Vasile Munteniță, Romelectro; Ioan Roșca, Electrica; Corneliu Bodea, CRE / Adrem Invest şi Adrem Automation, Remus Borza, Hidroelectrica; Ciprian Glodeanu, RPIA; Sebastian Enache, Monsson; Cătălina Dragomir, RWEA / Vestas CEU România, Ionel David, RWEA; Melania Mirea, BCR Pensii; Ion Toni Teau, Transelectrica; Toni Volpe, Enel România; Daniela Lulache, Nuclearelectrica; John M. Roberts, membru în Consiliul Consultativ al Energy Policy Group.
Energy Strategy Summit este organizat de energynomics.ro în parteneriat cu reputate organizații ale industriei precum ACUE, COGEN, CRE, RPIA, RWEA, ROPEPCA și EPG, cu sprijinul ALD Automotive, Automobile Bavaria, ATE3, BCR Pensii, Chivas, Enel, Hidroelectrica, Lufthansa, Nuclearelectrica, SGS Romania, Vestas.