Acasă » Regenerabile » Investițiile în energie au scăzut cu 8%, regenerabilele cresc la valori record – AIE

Investițiile în energie au scăzut cu 8%, regenerabilele cresc la valori record – AIE

15 septembrie 2016
Interes general
energynomics

Investițiile energetice la nivel mondial s-au ridicat în 2015 la 1.800 miliarde de dolari, în scădere cu opt la sută față de 2014, în principal din cauza decelerării accentuate a investițiilor în explorarea și exploatare de petrol și gaze, în conformitate cu raportul Agenției Internaționale a Energiei (AIE), World Energy Investment 2016, publicat pe site-ul oficial, citează Trend News.

Investițiile în energie regenerabilă s-au cifrat la 313 miliarde de dolari, aproape o cincime din totalul cheltuielilor energetice de anul trecut, regenerabilele devenind cea mai mare sursă de investiții din energie, potrivit raportului.

„În timp ce cheltuielile pentru capacitățile de energie din surse regenerabile au stagnat între 2011 și 2015, generarea de energie electrică din noile capacități a crescut cu o treime, reflectând declinul abrupt de cost al turbinelor eoliene și parcurilor solare. Investiția în capacitățile de energie din surse regenerabile efectuate în 2015 generează mai mult decât suficient pentru a acoperi creșterea cererii globale de energie electrică „, se arată în raport.

Combustibili fosili continuă să domine aprovizionarea cu energie, dar compoziția fluxurilor de investiții punctează spre o reorientare a sistemului energetic, a declarat că raportul AIE.

Agenția a notat, deasemenea, că odată cu cheltuielile de aprovizionare cu energie de 315 miliarde USD, China a fost încă o dată cel mai mare investitor energetic al lumii anul trecut, datorită eforturilor solide în construirea generării cu emisii reduse de carbon și rețelelor de energie electrică, precum și punerii în aplicare a politicilor de eficiență energetică.

Anul trecut, investițiile de petrol upstream au rămas robuste în Rusia și Orientul Mijlociu, ajutând companiiloe de stat să-și majoreze ponderile deținerilor proprii la 44%, un nivel record, potrivit raportului AIE.

Impactul prețurilor scăzute la petrol asupra fluxului financiar a testat modelul de investiții finanțat prin credit al industriei petroliere de șist din SUA, ceea ce a dus la o scădere deosebit de accentuată a investițiilor, de 52 la sută, în acest sector, în ultimii doi ani, a declarat AIE.

Raportul a comentat că investițiile în aprovizionarea cu energie a SUA au scăzut la aproximativ 280 miliarde dolari în 2015, mai puțin cu aproape 75 miliarde dolari, din cauza prețurilor joase ale petrolului și deflației, reprezentând jumătate din declinul total a cheltuielilor de energie la nivel mondial.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *