Investițiile în sectorul energetic au scăzut pentru al treilea an consecutiv în 2017, creând îngrijorări cu privire la capacitatea mondială de a furniza suficientă energie și de a face față schimbărilor climatice, a informat Agenția Internațională pentru Energie (AIE).
În ansamblu, guvernele și companiile au injectat 1,8 trilioane de dolari în infrastructură, echipamente și resurse. Atfel, investițiile globale în domeniul energiei au scazut cu 2% față de 2016, după ajustarea la inflație, iar AIE avertizează că tendinșa nu pare să se inverseze, potrivit CNBC.
În același timp, guvernele își asumă mai mult povara investițiilor în sectorul energetic, a declarat agenția cu sediul la Paris în raportul său anual. Întreprinderile de stat au atras 40% din totalul investițiilor în energie și aproximativ 95% din cheltuielile din sectorul energetic sunt legate de reglementare sau se bazează pe o formă de subvenționare.
„În ciuda acestui rol sporit al guvernelor, tendința generală a investițiilor în energie rămâne insuficientă pentru atingerea obiectivelor de securitate a energiei, a climei și a calității aerului și nu stimulează accelerarea tehnologiilor necesare tranziției către energie curată”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.
Sectorul energiei electrice a atras cel mai mult capital pentru al doilea an consecutiv, o sumă estimată la 750 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, investițiile globale din segment s-au diminuat cu 5% față de anul precedent.
Guvernele și investitorii au investit 300 de miliarde de dolari în rețelele care furnizează electricitate de la centralele electrice la case și întreprinderi, cu un procent modest de creștere, de 1% față de anul trecut. Cheltuielile sunt în mare parte orientate către modernizarea liniilor de transport și distribuție și integrarea tehnologiei inteligente pentru a pregăti rețeaua pentru o lume cu mai electrice și energie regenerabilă.
Între timp, cheltuielile pentru centralele care generează energie – în special din cărbune, hidroenergie și combustibil nuclear – au suferit cea mai mare diminuare a investițiilor globale.