Acasă » Interes general » Investițiile în energie curată cresc, însă emisiile globale de CO2 ating un nou record

Investițiile în energie curată cresc, însă emisiile globale de CO2 ating un nou record

2 aprilie 2018
Interes general
Gabriel Avăcăriței

În raportul privind statutul investițiilor în energie curată, Bloomberg New Energy Finance (BNEF) arată că investițiile globale în energie regenerabilă au crescut cu 3% în 2017, în timp ce costurile au continuat să scadă. Raportul privind starea globală privind energia și emisiile de CO2 ale Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), realizat între timp, declară că emisiile de CO2 au crescut cu 1,4% la un nivel istoric de 32,5 giga tone, în aceeași perioadă.

Astfel, în raportul său intitulat „Starea investițiilor în energie curată”, BNEF raportează că investițiile noi în energia regenerabilă și în tehnologiile inteligente energetice au crescut cu 3% în 2017, ajungând la 333,5 miliarde USD. Această sumă a finanțat o cantitate de 160 GW de capacitate de energie curată nouă. 2017 a fost, astfel, al doilea an-record ca investiții în domeniul energiei regenerabile, cu doar 7% mai puțin decât în anul 2015, când s-a înregistrat cifra record de 360,3 miliarde de dolari.

În același timp, costurile energiei solare au continuat să scadă, iar sistemele fotovoltaice la scala mare, a utilităților, au fost cu 25% mai ieftine pe MW în 2017 decât în 2016. Prin aceste reduceri de costuri și alți factori, investițiile solare globale au crescut cu 18%, la 160,8 miliarde de dolari, se arata in raport.

Solarul a primit, de asemenea, cea mai mare parte a investițiilor, urmat de tehnologiile eoliene și tehnologiile energetice inteligente. Creșteri semnificative ale investițiilor în energie curată s-au produs în China, Statele Unite, Australia și Mexic, în timp ce investițiile în energie curată au scăzut în Japonia, Australia și Marea Britanie. De asemenea, BNEF a constatat că activitatea de achiziție a energiei curate a crescut cu 4%, până la un nou nivel record, în timp ce investițiile cu capital de risc și investițiile private în energie curată au scăzut cu 38% până la cea mai scăzută valoare din 2005, potrivit sdg.IISD.org.

Deși investițiile globale în domeniul energiei regenerabile au crescut în 2017, un studiu al AIE arată că emisiile de CO2 au crescut, de asemenea, în 2017, după ce au stagnat timp de trei ani. În raportul său intitulat „Raportul global privind energia și CO2 în anul 2017”, IEA consideră că emisiile au crescut cu 1,4% în 2017 la un nivel istoric de 32,5 giga tone. Creșterea s-a produs pe măsură ce cererea globală de energie a avansat cu 2,1%, mai mult decât dublul ratei anilor precedenți, amplificată de creșterea economică globală.

Combustibilii fosili au furnizat 72% din creșterea cererii de energie, în timp ce restul de 25% a fost atins de sursele regenerabile de energie. Din punct de vedere geografic, IEA observă că China și India au reprezentat 40% din creșterea cererii globale de energie, în timp ce emisiile de carbon au scăzut în SUA, Marea Britanie, Mexic și Japonia. De asemenea, raportul arată că îmbunătățirea eficienței energetice a încetinit, cu o intensitate energetică globală în scădere de numai 1,7% în 2017, comparativ cu scăderea anuală medie de 2,3% în ultimii trei ani. IEA atribuie această decelerare unei încetiniri în implementarea unor politici mai stricte de eficiență energetică, precum și scăderii prețurilor energiei.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *