Acasă » Petrol și Gaze » Investițiile globale în E&P vor scădea în 2020 cu 100 mld. dolari, sau 17%

Investițiile globale în E&P vor scădea în 2020 cu 100 mld. dolari, sau 17%

energynomics

Utilizarea benzinei și a altor combustibili scade pe măsură ce Arabia Saudită și Rusia cresc producția, trimitând prețurile petrolului la cel mai mic nivel din ultimi zeci de ani.

Puternica industrie petrolieră se contractă rapid în întreaga lume, intrând în ritm de supraviețuire.

Se estimează că investițiile globale în explorare și producție vor scădea în 2020 cu 100 de miliarde de dolari, sau cu 17 la sută sub nivelul anului trecut, potrivit Rystad Energy, o firmă de cercetare și consultanță cu sediul în Oslo. Această scădere reprezintă ultima lovitură pentru o industrie care își restrânge bugetele de ani buni. Cele 446 de miliarde de dolari pe care industria este de așteptat să le investească reprezintă puțin peste jumătate din cele 880 de miliarde de dolari cheltuiți în explorare și producție, în 2014, potrivit The New York Times.

Cererea de petrol va pierde până la 20%, sau 20 de milioane de barili pe zi, pe măsură ce economia globală încetinește, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Adică aproximativ echivalentul consumului din SUA.

Totodată, Arabia Saudită și Rusia cresc producția de petrol pentru a recâștiga cotele de piață pierdute în fața companiilor petroliere americane, care au crescut producția și exporturile în ultimii ani.

Administrația Trump a încercat să convingă Arabia Saudită și Rusia că ar trebui să reducă producția pentru a ajuta la stabilizarea pieței petrolului; Președintele Trump și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au discutat luni despre piața energiei. Dar cererea de energie distrusă de virus eclipsează orice măsuri ar putea lua acum Arabia Saudită sau Rusia pentru a reduce exporturile.

Prețurile globale de referință ale petrolului se ridică la aproximativ 20 de dolari pe baril – niveluri nemaiîntâlnite de zeci de ani – iar prețurile regionale ale West Texas și North Dakota au scăzut și mai mult, până la aproximativ 10 dolari pe baril. Adică aproximativ un sfert din prețul cu care operatorii de șist pot să acopere costurile de extracție a petrolului. Dacă aceste prețuri persistă, un val mare de falimente este inevitabil până la sfârșitul anului, spun specialiștii. „Imaginea pare sumbră”, a declarat Trent Latshaw, președintele Latshaw Drilling, o companie de servicii petroliere activă în Texas și Oklahoma, cu doar 10 din cele 41 de platforme deschise în prezent. „Nu am avut niciodată această situație în care avem o creștere imensă a ofertei și o scădere imensă a cererii în același timp. Prețurile petrolului au scăzut la 20 de dolari barilul și nu știm cât de jos se mai pot duce.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *