Acum trei ani, Alphabet, Apple, Amazon.com, Microsoft și Facebook au investit 40 de miliarde de dolari în active fixe; anul trecut, au investit 80 de miliarde de dolari, ceea ce le-a plasat la nivelul companiilor producătoare de automobile, de petrol și gaze și telecomunicații în ceea ce privește cheltuielile de capital. Cum aduce tehnologia capital în alte sectoare?
Bloomberg NEF urmărește contractele semnate de companiilor private și guverne cu producătorii de energie regenerabilă, pentru a satisface cererea internă de de energie electrică. Din 2010, s-au semnat acorduri pentru aproape 18.000 de megawați achiziționați de la producătorii de energie curată. Companiile tehnologice sunt cei mai mari cumpărători; guvernele și universitățile sunt pe locul al doilea.
Corporațiile semnează aceste acorduri de cumpărare din mai multe motive (obiectivele de durabilitate și acoperirea mediatică pozitivă fiind cu siguranță două din ele), dar principalul motiv este că doar contractele pe termen lung cu producători care nu au costuri variabile sunt bune pentru afaceri. Acestea oferă companiilor vizibilitate asupra prețurilor energiei lor timp de câteva decenii și, cel puțin din punct de vedere istoric, au oferit prețuri mai mici decât cele oferite de rețea.
Având în vedere sensibilitatea la preț a cumpărătorilor de energie pe termen lung, merită să privim companiile tehnologice care au cumpărat energia lor. Din 2010, am avut în mare parte energie eoliană, dar putem vedea apropierea de paritate (sau mai sus) a energiei solare din ultimul an.
Construirea acestor noi unități de generare de energie pentru nevoile companiilor de tehnologie înseamnă investiții de miliarde de dolari. Începând cu anul 2010, cererea companiilor de tehnologie a generat mai mult de 15 miliarde dolari în investiții eoliene și solare doar în SUA. Capitalul bugetat pentru a fi cheltuit în eolian și solar în acest an este de peste 2 miliarde de dolari, în timp ce costurile pentru cele două tehnologii s-au redus la jumătate față de 2014.
Cei 15 miliarde de dolari injectați în energie nu reprezintă cheltuieli tehnologice, dar nu s-ar fi investit fără companiile din domeniul tehnologiei. Și orice proiect de energie eoliană sau solar construit pentru a satisface nevoile unei companii de tehnologie ajută la reducerea costurilor energiei eoliene și solare printr-o implementare mai mare.
Apoi putem vorbi de sectorul transporturilor. Unitatea Waymo a Alphabet, de exemplu, testează o flotă de autovehicule auto-pilotate. În cazul în care Waymo ar deveni un serviciu comercial, va trebui să cheltuiască milioane sau miliarde pentru producția de vehicule și unități de încărcare (dacă aceste vehicule sunt electrice). Ar putea fi necesar să investească și în lucruri neprevăzute, cum ar fi imobiliare, pentru a depozita vehiculele, sau centre de servicii.
Sectorul tehnologic investește major în active pe termen lung. Cheltuielile sunt masive în active pe termen lung pe care nu le deține și ar putea fi din ce în ce mai mari. Software-ul schimbă lumea, după cum a prezis antreprenorul și investitorul Marc Andreessen, în 2011. În plus, o reconstruiește, în multe privințe.