Investițiile noi în energie curată au scăzut cu mai mult de o cincime în țările în curs de dezvoltare anul trecut, în special în China, în timp ce cantitatea de energie electrică rezultată din cărbune a urcat la un nou nivel-record, a arătat luni un sondaj anual.
Bloomberg New Energy Finance (BNEF) a examinat 104 piețe emergente și a constatat că țările în curs de dezvoltare se îndreaptă către surse de energie mai curate, dar nu suficient de rapid pentru a limita emisiile de dioxid de carbon sau efectele schimbărilor climatice.
Noile investiții în proiecte eoliene, solare și în alte energii curate au scăzut anul trecut la 133 miliarde dolari, de la 169 miliarde dolari cu un an mai devreme, în principal din cauza unei scăderi a investițiilor chineze, a arătat cercetarea, potrivit Reuters.
Investițiile din China în energie curată au scăzut la 86 de miliarde de dolari de la 122 de miliarde de dolari un an mai devreme. De asemenea, investițiile din India și Brazilia au scăzut, în principal din cauza costurilor mai mici pentru energie solară și eoliană. Cu toate acestea, volumul producției de energie electrică pe cărbune produsă și consumată în țările în curs de dezvoltare a crescut până la un nou maxim de 6.900 de TWh anul trecut, de la 6.400 TWh în 2017.
Creșterea cu 500 TWh este echivalentă cu puterea consumată în statul american Texas într-un an. Cărbunele a reprezentat 47% din întreaga generare de energie din cele 104 țări analizate.