Investitorii prezenți în cadrul conferinței Green PPA au reliefat greutatea cu care se încheie contractele bilaterale pe termen lung în România. Totodată, ei cer autorităților predictibilitate în reglementare, mai ales în cazul înlăturării mecanismului de achiziție obligatorie de energie MACEE, prin eliminarea treptată a acestuia, pentru a nu distorsiona piața.
”Dacă se renunță brusc la MACEE, furnizorii nu au de unde achiziționa energie. Ar trebui să se anunțe din timp o strategie,” a spus Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.
Totodată, furnizorii nu pot achiziționa și nici tranzacționa Garanții de Origine în România, în pofida faptului că sistemul transferului de garanții ar fi trebuit reglementat încă din iunie 2023. ”România și Polonia sunt singurele care nu au implementat sistemul de transfer al garanțiilor de origine din Uniune”, a spus Mihai Verșescu, secretar general al PATRES.
PPA-urile de tip transfrontalier au nevoie de Garanții de Origine, iar cadrul din România este depășit – datând din 2011, a subliniat Doru Voicu, Strategy Director, Renovatio Trading.
Alte bariere în calea semnării PPA-urilor sunt neîncrederea off-takerilor în condițiile de preț ulterioare, costurile destul de mari față de alte țări, lipsa unui cadru clar de reglementare și amânarea deciziilor până la înlăturarea mecansimului MACEE.