Acasă » Interes general » Investitorii, întrebaţi de la 1 august dacă au obiective legate de ESG

Investitorii, întrebaţi de la 1 august dacă au obiective legate de ESG

2 iunie 2022
Interes general
energynomics

Investitorii vor fi întrebaţi de la 1 august dacă au obiective legate de mediu, sociale și de guvernanță corporativă (environmental, social and governance-ESG), ca urmare a unei noi prevederi MiFID II, a declarat Răzvan Szilagy, CFA, vicepreşedinte CFA Society România & CEO, Raiffeisen AM.

„Cred că de la 1 august o să avem noi prevederi MiFID II cu cel mai mare focus pe zona de ESG. Practic, ce se doreşte este ca investitorii, cei care beneficiază de servicii de consultanţă să fie întrebaţi foarte pe scurt dacă au obiective legate de ESG sau nu. Cu alte cuvinte, în momentul în care începe procesul de consultanţă se pune întrebarea: vrei să faci ceva ESG sau nu? Şi lucrul acesta cred că este foarte important pentru că ar trebui ca banii să poată fi canalizaţi către produsele despre care am vorbit acum”, a declarat Răzvan Szilagy, la conferinţa organizată de CFA Society România cu suportul Băncii Naţionale a României, conform Agerpres.

La rândul său, Mihai Purcărea, CFA, Membru Board CFA Society Romania & CEO, BRD AM, a spus că la nivel global 40% din activele aflate în administrare sunt în produse ESG, o zonă care va continua să crească.

Întrebat despre riscul de greenwashing (acţiune de dezinformare a oamenilor într-o anumită industrie – n. r.), Mihai Purcărea a apreciat că acesta este unul foarte palpabil. El a menţionat că la nivelul anului 2019 fondurile teoretic verzi în Europa erau la 67%, dar apoi au scăzut la 40% ca urmare a modificării legislaţiei.

„Riscul este în continuare, dar legislaţia cel puţin la nivelul Uniunii Europene este mult mai aşezată şi regulile sunt comune. De la anul se vor putea compara investiţii, că vorbim de obligaţiuni sau fonduri sau alte investiţi, acţiuni, se vor putea foarte simplu compara pe nişte indicatori standard şi va fi simplu pentru oricine să vadă dacă se respectă sau nu regulile, lucru care era imposibil până acum pentru că poate ne putem uita la un P&L, la un profit, la un balance sheet, dar habar nu avem câtă hârtie consumă banca X sau cât de poluantă este compania Y. Dar în viitor vom avea exact toate cifrele într-un tabel frumos, transparent”, a spus Mihai Purcărea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *