Daniela Dinescu
Managing Director, PNE Wind România
Reprezentat al Grupului de Dezvoltatori Parcuri Eoliene “Energie pentru viitor”
În România există un număr semnificativ de companii dezvoltatoare de parcuri eoliene care au făcut investiţii majore, având proiecte în faze avansate de dezvoltare, dar care, din cauza instabilităţii legislative ce a dus la blocarea schemei de suport încă din 2013, nu vor reuşi să pună în operare aceste proiecte până la închiderea schemei la 31 decembrie 2016, aşa cum prevede Legea 220/2008.
În acest moment, companiile dezvoltatoare se află într-o situaţie critică, fiind în imposibilitatea de a beneficia de prevederile Legii 220, pe de o parte, şi de lipsa de perspectivă investiţională pentru perioada următoare, pe de altă parte. Aceşti factori vor conduce cu siguranţă la falimentul companiilor dezvoltatoare şi la pierderea unor sume colosale investite, în cazul în care statul nu va lua imediat măsuri reparatorii.
Salutăm ultimele demersuri făcute de către Ministerul Energiei privind realizarea unei Strategii Energetice şi modificarea prin OUG a L220 / 2008, dar având în vedere angajamentele României şi eforturile la nivel mondial pentru reducerea emisiilor cu efect de seră, considerăm că România ar trebui să încurajeze pe termen mediu şi lung investiţiile în energie regenerabilă.
În acest sens, vedem necesară o prelungire până în decembrie 2019 a posibilităţii de acreditare a unor noi capacităţi, cu o limitare a numărului de MW instalaţi anual, în limita atingerii ţintelor asumate pentru 2020. Astfel, în cazul în care, din diverse motive, atingerea ţintelor este în pericol, am putea utiliza proiectele aflate în dezvoltare.
De asemenea, pentru a urma trendul mondial privind reducerea poluării şi crearea unui mediu curat, investiţiile în energie regenerabilă trebuie să continue şi după 2020. Pentru aceasta, este necesară implementarea unui nou cadru legal în care companiile pot continua investiţiile. Aceasta presupune un angajament ferm din partea statului pentru stabilitate legislativă, cote anuale predictibile, un sistem transparent şi onest.
Suntem convinşi că în viitor se va vorbi doar despre energie regenerabilă, dar asta înseamnă şi un sprijin pentru cei care lucrează în această industrie. Trăim clipe istorice. Pe 4 noiembrie, Acordul de la Paris, privind modificările climatice, a intrat în vigoare, iar România nu poate face paşi înapoi faţă de angajamentele internaţionale cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efecte de seră.
S-au facut investitii cam…aiurea,fara un studiu de zona-nu potiforma parc eolian intr-o zona unde vantul nu are suficienta viteza si un anumit nr.de zile pe an.Asa ca si aici si-a bagat dracu’ coada…! Sunt de acord cu energia verde,insa facuta cu intelepciune…!
Politica energetica per ansamblu presupune mult mai multe „chestii” importante si foarte subtile care trebuiesc rezolvate inainte, si nu interesul vanzatorilor de mori de vant. Sa nu punem carul inaintea boilor!