Discuțiile despre hidrogen au fost trasate odată cu evoluția Green Deal în forma actuală, iar România se înscrie tendinței europene dictate de Acordul Verde.
”Se discută deja de o societate a hidrogenului, nu doar de o economie a hidrogenului. Noi facem lobby din 2012 – iar primul semnal către Departamentul pentru Energie l-am dat printr-o scrisoare, iar ulterior am susținut discuții cu autoritățile și diverse companii din România. Am avut și câteva contribuții în cadrul unor acțiuni. Am adus, de exemplu, vehicule cu hidrogen la Timișoara, iar cetățenii au putut să le conducă, iar în 2018, când am deținut președinția Uniunii Europene, la Politehnica din București au fost expuse două vehicule cu hidrogen și un autobuz. Facem demersuri în corelare cu ale unei organizații profesionale. Odată cu Green Deal-ul, și interesul pentru hidrogen s-a amplificat puternic în România. Din păcate, momentul nu ne aparține, chiar dacă toată lumea vorbește de hidrogen”, a spus Ioan Iordache, Director Executiv Asociația pentru Energia Hidrogenului din România și al ICSI, în cadrul conferinței „Proiectul Hidrogen – dezbaterea pentru România”, organizate online de Energynomics.
Institutul de la Râmnicu Vâlcea este axat pe trei direcții de cercetare științifică. Astfel, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI desfășoară lucrări în domeniul nuclear – partea de apă grea, în domeniul analizei de mediu și în segmentul de hidrogen și pile de combustie.
”La ICSI, putem oferi soluții tehnice și avem background, inclusiv în stocarea hidrogenului. Am făcut parte dintr-un proiect european în care am realizat o hartă a stocării hidrogenului, în caverne de sare. Țara noastră dispune de capabilități pe care le putem folosi. În plus, Asociația încearcă să adune în jurul ei comunitatea științifică din România”, a mai spus el.
”Hidrogenul, ca orice tehnologie nouă, nu poate produce bani imediat, ci trebuie să treacă prin niște etape, să se maturizeze, așa încât acest sector bazat pe hidrogen să-și arate roadele. Hidrogenul nu este doar un element economic, ci un element important și integrat al sectorului energetic”.
Conferința „Proiectul Hidrogen – dezbaterea pentru România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri Chimcomplex, Horvath & Partners, Kawasaki Gas Turbines Europe, Metachim, Renovatio, Siemens Energy, Solar Turbines.
S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 300 de persoane.