Omul de afaceri Ioan Niculae ameninţă că închide fabricile pe care le deţine în industria chimică, peste o lună, dacă Guvernul nu se implică pentru a ajuta marii consumatori de gaze. Niculae a mai folosit şi în trecut premisa închiderii fabricilor şi şomajul câtorva mii de angajaţi pentru a determina autorităţile să-l sprijine, conform economica.net.
InterAgro s-ar putea închide pe 15 iulie, a avertizat Ioan Niculae. La această dată este programată închiderea şi intrarea în conservare a Viromet Victoria şi a Chemgas Slobozia, ultimele două combinate de îngrăşăminte ce încă funcţionează, după ce Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraş, Donau Chem Turnu Măgurele şi Azochim Săvineşti au fost deja închise. Toţi cei 6.000 de angajaţi ai fabricilor vor fi trimişi în şomaj. Până acum, Niculae a disponibilizat peste 4.000 de angajaţi.
Cele şase combinate chimice consumă împreună un maximum de circa 3 miliarde de metri cubi de gaze pe an, un consum echivalent cu cel al populaţiei României.
„Se poate verifica, toate contractele noastre de gaze şi energie electrică expiră în 15 iulie. Preţul gazului, care contează în proporţie de 79% în costurile noastre, este prea mare. Nu mai putem funcţiona. Fiecare fabrică activă îmi aduce pierderi de 1,5 milioane de dolari, lunar, 9 milioane de dolari, în total”, a spus Niculae pentru economica.net.
Potrivit acestuia, preţul gazului românesc a devenit prohibitiv pentru industrie şi este mai scump chiar decât cel de pe pieţele vestice. În acest sens, oferă exemplul hub-ului Baumgarten, de referinţă pentru piaţa central şi est-europeană, unde preţul este de 295 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce Romgaz vinde pe piaţa liberă şi cu 320 de dolari pe mia de metri cubi. Preţul prohitiv al gazului s-ar fi suprapus cu o conjunctură defavorabilă pe piaţa îngrăşămintelor, o supraofertă ce generează preţuri mici, astfel încât activitatea este ineficientă, spune Niculae.
Omul de afaceri nu a precizat dacă închiderea fabricilor este definitivă sau doar temporară, însă afirmă că, în cazul în care situaţia nu se remediază pe termen scurt, se gândeste inclusiv la relocarea lor. „Le desfacem bucată cu bucată şi le mutăm în altă ţară”, spune Niculae.