Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, în cadrul întrevederii cu omologul moldovean Maia Sandu, că România este conştientă de situația extrem de dificilă cu care se confruntă Republica Moldova în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze și că ”România nu va abandona Republica Moldova”.
„Astăzi, la Guvern, se vor purta discuții pe această temă, şi mâine, şi poimâine, şi în continuare până găsim soluția cea mai bună. Astăzi, în discuția cu doamna preşedinte am convenit că trebuie să lucrăm diferite variante, trebuie să luăm în considerare diferite scenarii şi să avem planuri concrete pregătite pentru toate scenariile pe care putem să ni le imaginăm. Un lucru este cert: nu vom abandona Republica Moldova şi vom găsi soluții aşa cum se pot găsi pentru oricare din variantele care pot apărea – pentru variantele bune este simplu, pentru foarte grele este complicat”, a spus Iohannis.
Maia Sandu a spus că Republica Moldova vrea să cumpere gaze din România cât mai curând posibil.
„Situația ne cere să acționăm cu urgență maximă şi să căutăm soluții alternative pentru a păstra stabilitatea țării şi a trece cu bine de iarnă. Moldova are nevoie de soluții pentru securitatea energetică acum! Vrem să cumpărăm gaze din România şi este important ca acest lucru să fie posibil cât de curând”, a spus Maia Sandu, adăugând că Republica Moldova este o țară mică, vulnerabilizată de război şi cetățenii plătesc deja un preț dublu față de cel pe care îl plătesc consumatorii din România.
Maia Sandu a menționat că şi Republica Moldova depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, inclusiv de gaze naturale, şi caută soluții de substituire pentru această iarnă a gazelor cu păcură, lemne sau cărbune.
„Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă, iar populația resimte șocul creșterii prețurilor la gaz și energie electrică. Am trecut în revistă opțiunile de sprijin în plan bilateral. Am discutat despre rolul gazoductului Iași-Ungheni. România se consolidează ca primul partener comercial al Republicii Moldova. Vă asigur că România va continua să se implice în acordarea de asistență concretă republicii Moldova. Urmărim ca Republica Moldova să depășească crizele și să implementeze reforme” a mai declarat Klaus Iohannis.
În primele cinci luni ale anului 2022, consumatorii casnici din Republica Moldova au acumulat o datorie în sumă de 71 de milioane de lei față de compania moldo-rusă Moldovagaz pentru livrarea de gaze naturale, care a anunțat că va deconecta toți rău-platnicii începând cu 1 august.