Acasă » Electricitate » Ionuț Bigica, Eaton: AFDD+ folosește tehnologie digitală pentru prevenirea incendiilor provocate de arcul electric

Ionuț Bigica, Eaton: AFDD+ folosește tehnologie digitală pentru prevenirea incendiilor provocate de arcul electric

Bogdan Tudorache

În prezent un număr foarte mare de incendii sunt provocate de instalațiile electrice defecte, vechi sau utilizate necorespunzător, a spus Ionuț Bigica, Product Manager MCCB Eaton Romania, , în cadrul webinarului “Securitatea la incendiu – soluții de prevenție”, organizat de Energynomics. ”De aceea, ne propunem ca prin acțiunile pe care le desfășurăm să reducem la minimum numărul incendiilor”, a afirmat Ionuț Bigica.

”Eaton protejează oameni și bunuri, iar misiunea noastră este de a salva vieți. De decenii, Eaton investește în cercetare, pentru a face ca utilizarea energiei electrice să fie mai sigură și mai fiabilă. Știm cu toții că energia electrică ne înconjoară în tot ceea ce facem și întreprindem în viața de zi cu zi. Trebuie să facem publicul larg să conștientizeze pericolele care apar în utilizarea energiei electrice și nu numai”, a spus el.

Media anuală a incendiilor din România este de aproape 14.300, acestea fiind cauzate în proporție de 25% de instalațiile electrice deficiente în mod direct și într-un procentaj mult mai mare, dacă se au în vedere și efectele asociate asupra altor cauze.

Expertul a explicat apoi ce este arcul electric și în ce fel poate acesta să conducă la apariția incendiilor. Cele mai frecvente cauze ale arcurilor electrice care pot produce incendii sunt conductoarele deteriorate sau întrerupte de impact mecanic exterior, terminale cu rezistență crescută datorită influențelor externe sau suprasarcinilor și izolația îmbătrânită sau defectă.

Ionuț Bigica a prezentat soluția Eaton All-in-one pentru protecția extinsă contra defectelor de arc electric – AFDD+. “AFDD + folosește tehnologie digitală cu procesare integrată și evaluare inteligentă a semnalelor de curent, pentru a asigura atât sensibilitate în detectarea curenților de defect, cât și prevenirea declanșărilor neprevăzute, realizând în acest scop o monitorizare digitală a conductorului pentru frecvențe specifice care pot indica un defect de arc electric”, a explicat Ionuț Bigica. Circuitul electronic detectează semnalele tipice de frecvență înaltă ale unui defect de arc și declanșează imediat. Indicatorii EATON AFDD+ afișează starea și informații detaliate privind defectul atunci când AFDD+ declanșează din cauza unui defect. “Astfel, depistarea defectelor se face cu mai multă ușurință și durează mai puțin”, a adăugat el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI IONUȚ BIGICA

”Există două standarde europene ce au îmbunătățit conceptele privind protecția – Standardul EN 62606 privind tehnologia de testare a dispozitivelor de detectare a arcului electric. Germania face un prim demers în înlăturarea acestor efecte, prin introducerea în 2016 a dispozitivelor de detecție pentru noile instalații și la modificarea celor existente. În 2015, în România au venit câteva recomandări privind dispozitivele de detectare a arcului electric, iar Eaton a inițiat demersuri pentru actualizarea normativului I7, privind siguranța instalațiilor electrice”, a mai spus Ionuț Bigica.

Webinarul “Securitatea la incendiu – soluții de prevenție”, a fost organizat de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: Eaton Electric și Rockwool România. Asociația #better a fost partener strategic.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *