Acasă » Electricitate » IoT în energie – Tendințele globale sunt mai puternice decât contextul local (EBC, 29 ian)

IoT în energie – Tendințele globale sunt mai puternice decât contextul local (EBC, 29 ian)

1 februarie 2019
Electricitate
energynomics

Prima ediție a Energy Breakfast Club din acest an – “IoT în și pentru industria energetică” a reunit, încă o dată la Palatul Cesianu Racoviță din București, patru vorbitori reprezentând organizații dintre cele mai diferite. Fiecare din ei, alături de cei peste 60 de participanți din asistență, recunoaște importanța tehnologiilor de tip Internet of Things – IoT, dar a adus în atenție aspecte diferite, colorate în emoții diferite și ele. Una dintre concluzii după 2 ore de dezbateri libere și deschise este că tendințele de adâncime, așa cum sunt cele care se manifestă la nivel global, își păstrează relevanța și în România, chiar dacă situația de aici este și pare să devină în mod accelerat deconectată de realitățile europene și globale.

Prima prezentare a fost susținută de către Tomasz Wolanowski, Country Managing Director ABB România.

ABB se pregătește să pună la lucru încă 200 de roboți în România

Cu perspectiva unui jucător activ în toate sectoarele care sunt și vor fi afectate de impactul digitalizării, Tomasz Wolanowski a expus rapid soluțiile deja implementate și testate în segmentele utilități, industrial, transporturi și infrastructură. Inclusiv în România, crește numărul celor care înțeleg că punerea laolaltă a inovațiilor IT cu expertiza tehnologică și operațională scade costurile de întreținere a echipamentelor industriale, contribuie la economia de energie, reducând totodată numărul și impactul incidentelor care opresc fluxul producției.

“În prezent ABB are o flotă de 2.000 de roboți instalați în România. Fiecare robot produs de noi începând din 1986, poate fi conectat la internet, la serverele noastre, pentru a pune la lucru serviciile noastre de monitorizare. Putem trimite utilizatorului rapoarte cu informații despre modul de funcționare a robotului și despre necesarul de intervenții”, a explicat Tomasz Wolanowski, adăugând că pe baza acestor informații experții ABB pot oferi sugestii de optimizare a roboților industriali. “În 2005, niciun robot ABB din România nu era conectat la serviciile online. În prezent, 13 roboți sunt conectați online și anticipăm că în 2019, vor fi conectați la sistemele de monitorizare de la distanță cel puțin 200 de roboți ABB, în diverse sectoare de activitate industrială”, a anunțat Tomasz Wolanowski.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI TOMASZ WOLANOWSKI

În 2019, elementul critic, în opinia lui Tomasz Wolanowski este nivelul redus de investiții din sectorul energetic și al utilităților. “Tehnologia modernă devine din ce în ce mai prezentă, dar volumele reduse de investiții nu permit deocamdată constituirea unei mase critice care schimbe radical situația”, a explicat oficialul ABB.

Companiile românești trebui să lucreze împreună pentru a rămâne în piață

Carmen Neagu, Consilier pentru Strategie și Dezvoltarea Afacerilor EnergoBit, a expus în intervenția domniei-sale rezultatele celei mai recente analize privind performanțele digitale la nivel european. România se plasează pe ultimul loc, între statele membre ale Uniunii Europene, a deplâns domnia sa, după care a detaliat plasarea României pe fiecare dintre criteriile luate în considerare în construirea indicelui DESI – The Digital Economy and Society Index: conectivitate, capital uman, utilizarea serviciilor online, servicii publice digitale, respectiv integrarea tehnologiilor digitale. “Trebuie să acceptăm unde ne situăm în prezent și, pornind de la această imagine reală, să ne poziționăm și să acționăm astfel încât să îmbunătățim lucrurile”, a pledat Carmen Neagu.

Indicele Digitalizarii UE

“Internet of Things se va întâmpla, se întâmplă deja, cu noi sau fără noi”, a avertizat Carmen Neagu, îndemnând la o cât mai strânsă cooperare a competențelor și companiilor românești, ca singura șansă de supraviețuire și dezvoltare într-un mediu economic din ce în ce mai mult dominat de un număr tot mai mic de indivizi și organizații. “Cel mai probabil scenariu pare a fi cel al intensificării divergențelor regionale. În Europa există o divizare digitală vizibilă deja, în principal între zonele urbane și cele rurale, iar una dintre întrebări este unde este mai bine să alocăm resursele financiare: pentru reducerea divergențelor dintre regiuni sau pentru întărirea centrelor de creativitate (urbane) astfel încât să facă față competitorilor?”

În acest context, companiile energetice și de utilități din România suferă de lipsa unei viziuni unitare de dezvoltare, cu atât mai necesară dat fiind specificul local: un sector energetic divizat pe baza resurselor primare utilizate.

Soluțiile SCADA de la Eximprod s-au dezvoltat odată cu piața

În intervenția domniei sale, Horia Garlonta, Head of Scada Departament, Eximprod, s-a referit la creșterea constantă a interesului față de energie și automatizări pentru energie în ultimul deceniu. “Încă din 2005, la Eximprod, am construit arhitecturi și am realizat integrări de echipamente, astfel încât dispecerii care controlează liniile de medie și înaltă tensiune să poată fi mai eficienți în manevrele care trebuie executate pentru ca populația și toți ceilalți consumatori să fie alimentați, inclusiv în cazul unor avarii”, a explicat Horia Garlonta în ce constă activitatea departamentului Scada.

În perioada de boom a regenerabilelor, interesul a crescut pentru soluții de integrarea informațiilor în cadrul fermelor eoliene. “Începusem deja să ne bazăm și pe produse proprii, dar lucram în principal cu integratori”, a adăugat Horia Garlonta. Tot mai mult apar cereri, din mediul industrial, pentru integrarea diferitelor dispozitive din fabrică, din fluxul tehnologic, precum și zona de management energetic, a continuat el: “Văd tot mai multă lume conectată și prezentă online, în toate domeniile de a activitate”.

În cazul sectorului de utilități, dezvoltarea și integrarea IoT s-a petrecut natural, în condițiile în care tot mai multe dispozitive sunt interconectate, mai întâi local, apoi într-un dispecerat. “Unii dintre partenerii cu care lucrăm, în România și în străinătate, au până la 3.000 de instalații conectate în sisteme SCADA, iar sub aceste sunt alte mii de echipamente.” Următorul pas a fost realizarea de calcule și predicții pe baza informațiilor obținute, inclusiv în timp real, selectarea și distribuirea unor seturi de informații diferite către utilizatori diferiți din cadrul acelorași organizații.

Un pas important pentru Eximprod a fost dezvoltarea de programe informatice care rulează direct pe routere CISCO, în cadrul unui parteneriat. “Vorbim de o interconectare IT-OT care permite nu doar un plus de securitate în comunicații, dar și acces la funcționalitățile SCADA”, a precizat Horia Garlonta.

Stratum Enclosures – soluții personalizate pentru independență energetică

Intervenția lui Bogdan Cojocaru, Business Developer manager la Stratum Enclosures, a oferit perspectiva unei companii care integrează expertiza și modelul de acțiune din telecomunicații cu nevoile energetice. Parte a grupului IPT PowerTech, Stratum Enclosures produce la București soluții personalizate adaptate la nevoile clienților, unind energia și telecomunicațiile. “Noi nu vindem în România, pentru că nu există interes pentru ceea ce facem, mai exact telecom ESCO. 99% din producție merge la export, în principal în zona EMEA, dar și în Myanmar, iar clienții principali sunt marile firme globale de telecomunicații și mari companii de căi ferate.”

În condițiile în care prețul energiei crește de la an la an, tendința principală, la nivel global, este eficientizarea producției și a consumurilor, la nivel casnic și în industrie, a subliniat Bogdan Cojocaru: “Toată lumea vrea să obțină independența energetică”.

Stratum Enclosures este interesat și de programul Administrației Fondului pentru Mediu – AFM de sprijinire a producției de energie fotovoltaică de către prosumeri. “Pentru o casă obișnuită, o soluție care include panouri fotovoltaice și stocare în baterii poate să coste mai puțin de 5.000 de euro. Noi facem studii pe baza punctului GPS, urmează apoi analize tehnice și pe baza acestora venim cu o ofertă personalizată”, a explicat Bogdan Cojocaru.

Energy Breakfast Club a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: ABB România, EnergoBit, Eximprod, Stratum Enclosures.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 60 de experți, reprezentanți ai ABB România, AFEER, Alianța pentru energie regenerabilă, BCR, Belvedere, Bioterpena, Bureau Veritas, Caranda, CNR-CME, Conpet, COS Târgoviște, EcoHorneț, EFK, Elcen, Emerson, EnergoBit, Energy Distribution, ETTI UPB, Eximprod, Facultatea de Administrare a Afacerilor, Flack, Flashgroup, Garanti Bank, Hitachi, ICEMENERG, INCDMTM, Investisia Group, Kerui, Klarwin, Leader Team, Matei Conf Grup, MET Energy România, Metarom Industries, MGM Energy, Monitorul de Petrol și Gaze, AIIR Valahia, Phoenix Contact, Phon Soft, Photon Energy, Prime Telecom, Pro Demand, Professional Engineering Solutions, Revista Electricianul, Ringhel, Siemens, Sixt, Spectrum Technologies, Stratum Enclosures, Transelectrica, Unilever, UTCB.

Participare

În 2019, energynomics.ro va organiza cel puțin 6 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse sunt disponibile în pagina dedicată Energy Breakfast Club.

Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne puteți scrie la office at energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.

Clubul se închide la ora 13.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *