Iranul va reveni pe piața petrolului urcând producţia la capacitate maximă, odată cu ridicarea sancțiunilor împotriva țării ca urmare a încheierii unui nou acord nuclear cu puterile mondiale, a declarat un ministru adjunct al energiei, citat de Reuters. Iranul și șase mari puteri mondiale au ajuns la un acord nuclear, marți, după mai mult de un deceniu de negocieri.
Prețurile petrolului au scăzut cu mai mult de 1 dolar ca urmare a veştii că noua înţelegere ar duce la o relaxare a sancțiunilor împotriva Teheranului și o creștere treptată a exporturilor sale de petrol. Iranul vede piața asiatică ca o prioritate de top pentru vânzarea petrolului său brut, a spus Mohsen Qamsari, director de relații internaționale al Companiei Naţionale de Petrol Iraniene, citat de Shana, agenția de știri locală.
„Vom încerca să maximizăm capacitatea noastră de export brut în Europa și să restabilim cota de dinaintea impunerii sancţiunilor, de 42-43% pe piața europeană”, a spus Qamsari. Mai multe rafinării și-au exprimat dorința de a cumpăra produse petroliere iraniene, a spus el.
„Pentru moment, nu pot spune nimic special despre cota de piață a Iranului în următoarele luni. Vom aștepta să vedem cum va reacţiona piaţa (după întoarcerea Iranului). Semnarea unor contracte pe termen lung, scurt , şi mediu este cu siguranţă luată în considerare (de către Iran)”, a spus Qamsari.
Ministrul Petrolului, Bijan Zanganeh, a declarat luna trecută că Iranul vrea să adauge 500.000 de barili pe zi (bpd) producției, în termen de două luni de la relaxarea sancțiunilor occidentale care au redus la jumătate transporturile în ultimii ani și circa 1 milion bpd în şase-şapte luni.
Însă anii de investiții insuficiente ar putea vedea Iranul luptându-se pentru a-şi duce industria petrolieră în apropierea capacităţii maxime de producţie, spun analiştii. De asemenea, Teheranului îi va lua mult timp pentru de creşte producţia, pe măsură ce inspectorii verifică respectarea termenilor în ceea ce priveşte arsenalul nuclear de către Iran, iar sancțiunile sunt eliminate treptat.
Un sondaj Reuters la care au răspuns 25 de analişti bancari şi din trading spune că Iranul ar putea să ridice producția de țiței cu 250.000 până la 500.000 de bpd până la sfârșitul acestui an și până la 750.000 de bpd până la jumătatea anului 2016.
Acest lucru ar împinge producția totală de țiței a Republicii Islamice Iraniene până la aproximativ 3,6 milioane de bpd, cea mai mare a ultimilor patru ani, și ar mări exporturile iraniene cu aproximativ 60%, într-un moment în care piaţa mondială deja este suprasaturată cu petrol.