Iranul va susține oricare decizie luată de OPEC la reuniunea sa de la sfârșitul acestei luni cu privire la extinderea reducerilor producției de petrol după luna iunie, a spus ministrul Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh.
„Toate indiciile arată că membrii doresc o reînnoire a înțelegerii și vom aproba ceea ce se va decide”, a declarat Zanganeh. Producătorii din afara OPEC, care s-au alăturat pactului țărilor producătoare petrol din organizație, vor fi cel mai probabil de acord să mențină reducerile pentru mai mult timp, a spus el, potrivit Bloomberg.
Petrolul brut a pierdut toată creşterea de preţ obţinută după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a convenit în noiembrie să reducă producția. Barilul Brent, indicele-cheie global, a scăzut la minimumul ultimelor cinci luni, la 46,64 dolari, la New York, vineri, pierzând 14% în acest an. Zanganeh a spus că se așteaptă ca petrolul să tranzacționeze la 55 de dolari pe baril, deși nu a spus în ce perioadă. OPEC se reunește la 25 mai la Viena pentru a discuta reducerile producției.
Barilul Brent a încheiat săptămâna la 49.10 dolari. Pe 30 noiembrie, când OPEC a încheiat acordul de reducere a producției de petrol pentru prima oară în opt ani, petrolul a închis la 50,47 dolari pe baril.
Iranului i sa permis să-și sporească producția în cadrul acordului, deoarece națiunea se reface în urma ridicării sancțiunilor internaționale care i-au afectat industria energetică. De la ridicarea sancțiunilor, în ianuarie 2016, producția de petrol a Iranului a crescut cu 34%, potrivit datelor Bloomberg. Însă producția s-a stabilizat anul acesta, câștigând mai puțin de 1%.
Exporturile de petrol ale Iranului se ridică acum la aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi, a spus Zanganeh. În aprilie, Zanganeh a declarat agenției de știri a Republicii Islamice că se așteaptă ca exporturile de petrol ale Iranului să ajungă la 2,4 milioane de barili pe zi pentru anul calendaristic iranian care a început în 21 martie. Iranul a fost cel de-al treilea producător în OPEC, în aprilie, după Arabia Saudită și Irak.