Acasă » Interes general » Macroeconomie » Isărescu: 2019, ţinta intrării în eurozonă, greu de atins

Isărescu: 2019, ţinta intrării în eurozonă, greu de atins

17 iulie 2014
Interes general
energynomics

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, recunoaşte că 2019 pare o ţintă prea apropiată pentru aderarea României la zona euro.

„Ne trebuie din nou un proiect naţional, de aceea şi sprijin ideea adoptării monedei euro, nu neapărat că ţinta 2019 este cea pe care o putem atinge, este foarte greu de atins, formularea mea este că este proiect foarte ambiţios”, a spus Isărescu.

„Ne trebuie un proiect pentru că avem nevoie de ancoră şi de catalizator al reformelor. Proiectul nu trebuie să rămână o simplă cifră şi nici nu trebuie să fie doar un consens politic verbal, el va trebui prins într-un adevărat program de dezvoltare a României, eventual legiferat în parlament sau sub forma unui program cum a fost cel de aderare la UE. Cu aceasta mă opresc. Credibilitatea este esenţiala şi a construi această credibilitate este o chestiune de vorbe îmbinate bine cu fapte, cu dezbateri publice de calitate”, a declarat guvernatorul BNR, citat de Mediafax.

În urmă cu o lună, Isărescu afirma că nu are cum să nu susţină aderarea la zona euro în 2019, mai ales că vârsta nu-i mai permite să creadă în proiecte de decenii, sugerând că îşi doreşte trecerea la moneda unică în următorul mandat la conducerea BNR.

„Dezechilibrele, că vin din factori interni sau externi, trebuie evitate şi corectate la timp. Şi diferenţa o fac politicile, care trebuie să fie echilibrate, şi din punct de vedere social şi din punct de vedere politic (…) Guvernele sunt preocupate de democraţie, de alegeri pe termen scurt, pe model european, şi pentru că nu avem ownership. Aceasta este principala sintagmă care se lipeşte de România în ultima perioadă. O concluzie care se dezlipeşte de aici este că avem nevoie de o ancoră”, a mai spus Isărescu.

Oficialul BNR a avut în mai multe rânduri critici faţă de sistemul electoral din România, care este legat şi de alegerile pentru Parlamentul European, ceea ce forţează partidele aflate la guvernare să gândească mai degrabă în termeni populişti decât în termenii economiei politice.

În ceea ce priveşte dezechilibrele actuale, Isărescu crede că nu sunt atât de puternice, menţionând ca principalele probleme sunt numărul mare de beneficiari ai sistemului de pensii şi numărul mai mic de contribuabili la acest sistem, deficit care durează de 14 ani.

„Avem clar un cerc vicios. Cinci milioane de beneficiari la pensii şi doar patru milioane şi ceva de contribuabili. Nu este nou! Prima dată am ridicat această problemă în Parlamentul României în calitate de premier. Sunt 14 ani de atunci şi, dacă vă uitaţi la cifre, nu se vede nicio îmbunătăţire. Nu poţi să tragi de acest sistem decât dacă ai un raport de 1 la 1”, a spus Isărescu.

Un alt cerc vicios e reprezintat de evaziunea fiscală, cea mai mare problemă generată de acest fenomen fiind distorsionarea concurenţei, deci distrugerea pieţelor. El a explicat că la un TVA de 24% un evazionist de TVA „rade tot în jurul lui”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *