Creșterile prețurilor energiei sunt și inflaționiste și recesioniste, iar BNR lucrează cu toate instrumentele ca să țină situația macroeconomică sub control, a afirmat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022.
”Factorii care au determinat această creștere a inflației, nu numai la noi, ci peste tot, sunt bine prezentați în comunicatul BNR…Creșterile prețurilor țițeilui sunt și inflaționiste și recesioniste…Strategia este: ținem strâns lichiditatea, lucrăm cu toate instrumentele, privim și în stânga și în dreapta, să vedem ce se întâmplă”, a spus guvernatorul Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de presă a BNR.
El a afirmat că BNR a luat măsuri ”de manual” pentru a ține sub control indicatorii macro.
”Vom folosi toate instrumentele, când trebuie, în dozajul necesar… ca să evităm o recesiune”.
El susține că banii din PNRR și fonduri euorpene în general reprezintă un instrument necesar, anti-ciclic, care ajută economia.
În același timp, leul rămâne sub control, fără ca BNR să inunde piața cu lichiditate.
”Avem o orientare foarte clară, de mai mult de jumătate de an: ținem strâns lichiditatea…Noi n-am inundat piața monetară, în pandemie, cu lichiditate”, a mai spus el.
BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75% pe an, de la 4,75% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75%, de la 2,75% pe an, tot din 7 iulie 2022.
Păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit sunt alte decizii luate miercuri de CA al BNR pe probleme de politică monetară.