Acasă » Interes general » Isărescu: Creșterile prețurilor energiei sunt și inflaționiste și recesioniste, lucrăm cu toate instrumentele ca să ținem situația sub control

Isărescu: Creșterile prețurilor energiei sunt și inflaționiste și recesioniste, lucrăm cu toate instrumentele ca să ținem situația sub control

7 iulie 2022
Interes general
Bogdan Tudorache

Creșterile prețurilor energiei sunt și inflaționiste și recesioniste, iar BNR lucrează cu toate instrumentele ca să țină situația macroeconomică sub control, a afirmat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022.

”Factorii care au determinat această creștere a inflației, nu numai la noi, ci peste tot, sunt bine prezentați în comunicatul BNR…Creșterile prețurilor țițeilui sunt și inflaționiste și recesioniste…Strategia este: ținem strâns lichiditatea, lucrăm cu toate instrumentele, privim și în stânga și în dreapta, să vedem ce se întâmplă”, a spus guvernatorul Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de presă a BNR.

El a afirmat că BNR a luat măsuri ”de manual” pentru a ține sub control indicatorii macro.

”Vom folosi toate instrumentele, când trebuie, în dozajul necesar… ca să evităm o recesiune”.

El susține că banii din PNRR și fonduri euorpene în general reprezintă un instrument necesar, anti-ciclic, care ajută economia.

În același timp, leul rămâne sub control, fără ca BNR să inunde piața cu lichiditate.

”Avem o orientare foarte clară, de mai mult de jumătate de an: ținem strâns lichiditatea…Noi n-am inundat piața monetară, în pandemie, cu lichiditate”, a mai spus el.

BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75% pe an, de la 4,75% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75%, de la 2,75% pe an, tot din 7 iulie 2022.

Păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit sunt alte decizii luate miercuri de CA al BNR pe probleme de politică monetară.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *