Acasă » Interes general » Italia majorează cheltuielile cu 30 mld. euro pentru a contracara criza energetică

Italia majorează cheltuielile cu 30 mld. euro pentru a contracara criza energetică

21 noiembrie 2022
Electricitate
energynomics

Noul Guvern de dreapta din Italia intenționează să anunțe luni cheltuieli suplimentare de aproximativ 30 miliarde de euro în bugetul pentru 2023, în special pentru reducerea impactului prețurilor ridicate la energie, deşi va amâna unele din cele mai darnice promisiuni electorale, inclusiv reducerile fiscale, transmite Reuters.

„Nu vom putea să facem totul dintr-o dată. Încercările din trecut de a face asta s-au încheiat dezastruos”, a afirmat duminică ministrul Industriei, Adolfo Urso, într-un interviu acordat publicației La Stampa.

Noul Guvern de dreapta condus de Giorgia Meloni a anunțat deja că aproximativ două treimi din cheltuielile suplimentare vor fi utilizate pentru a ajuta companiile şi gospodăriile să facă față facturilor record la gaze şi electricitate, potrivit Agerpres.

Deja în 2022 au fost alocați 75 miliarde de euro pentru a contracara impactul prețurilor ridicate la energie.

Luna aceasta, Guvernul Italiei a majorat ținta de deficit bugetar pentru anul viitor la 4,5% din PIB, de la un nivel de 3,4% din PIB estimat de fostul Executiv condus de Mario Draghi. Dar miniştrii au dat asigurări că vor avea o politică fiscală prudentă, evitând erorile în buget care au dus la demisia fostului premier britanic Liz Truss.

Ca rezultat, promisiunile din campanie privind o reformă generoasă a sistemului de pensii au fost amânate şi, chiar dacă bugetul va include o reducere a poverii fiscale aplicate forței de muncă, reducerea masivă a impozitului pe venit a fost exclusă.

Pentru a contracara efectelor inflației ridicate, autoritățile de la Roma iau în considerare eliminarea taxei pe vânzări la produse esențiale, cum ar fi laptele şi pâinea. Cheltuieli suplimentare vor fi fi finanțate prin noi împrumuturi, dar Guvernul se aşteaptă să obțină venituri aproximativ trei miliarde de euro prin taxa excepțională pe profiturile companiilor energetice care au beneficiat de prețurile ridicate ale petrolului şi gazelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *