Acasă » Regenerabile » Biomasă » Italienii vor încă să investească în regenerabile româneşti

Italienii vor încă să investească în regenerabile româneşti

26 septembrie 2014
Biomasă
Bogdan Tudorache

###author###

O delegaţie formată din peste 27 de companii şi reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare din Italia au participat joi, la Bucureşti, la conferinţa “Technology Day – Oportunităţi de afaceri în România în domeniul surselor de energie regenerabilă şi al eficienţei energetice”, organizată de Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior (ICE).

Scopul evenimentului a fost acela de a facilita dialogul direct între companiile italieneşti şi româneşti, pentru identificarea căilor de cooperare în domeniul energiei regenerabile, transmit oficialii ICE.

„Suntem încrezători că seminarul Technology Day, organizat de Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior din Bucureşti, va reuşi să crească interesul de a aprofunda oportunităţile existente, în mod special în ceea ce priveşte biomasa, energia geotermală, biogazul şi cogenerarea de înaltă eficienţă, bucurându-se de prezenţa la Bucureşti a unui număr important de societăţi italieneşti active în domeniul energiei regenerabile şi al eficienţei energetice”, a spus Costantino Tarducci, Prim Secretar Comercial al Ambasadei Italiei la Bucureşti.

„Italia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României, iar energia regenerabilă este un domeniu dinamic, care se dezvoltă rapid în Europa. Observăm un interes sporit al firmelor italieneşti pentru oferta României şi suntem siguri că evenimentul de astăzi va deschide noi orizonturi pentru colaborarea economică dintre ţările noastre”, a declarat Luca Gentile, directorul Agenţiei Italiene pentru Comerţ Exterior (ICE).

Printre participanţii la Technology Day s-au numărat companii reprezentative pentru sectorul energetic italienesc şi european precum Turboden, ORC sau Bono Sistemi, parte a grupului Cannon. Au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai GSE (Gestore Servizi Energetici), administratorul naţional al sistemului energetic din Italia, şi ai ANIE (Federazione Nazionale Imprese Elettrotechniche el Elettroniche), Federaţia Naţională a Operatorilor din Electricitate şi Electronică.

Italia este al şaptelea investitor străin din România din punct de vedere al capitalului investit şi principalul partener străin din punct de vedere al numărului de firme prezente. Astfel, potrivit Registrului Naţional al Comerţului, pe 31 decembrie 2013 erau înregistrate 37.029 de firme cu capital italienesc, dintre care 17.883 active, cu un capital investit de 1,614 miliarde de euro. Un procent de 34,1% din investitorii italieni se află în nord-vestul ţării, iar 21,4% dintre aceştia în Bucureşti.

„Ne aşteptăm la o intensificare a prezenţei companiilor italiene în următoarea perioadă. Dacă ne uităm la investiţiile directe şi la schimburile comerciale, care au crescut în ultimii ani, este evident că relaţiile economice dintre ţările noastre nu au avut de suferit din cauza crizei”, a mai spus Luca Gentile.

În primul trimestru din 2014, schimburile comerciale dintre România şi Italia au atins valoarea de 2.964,1 milioane de euro, cu 7,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. De asemenea, în primul trimestru al anului în curs, Italia a fost a doua piaţă de desfacere a României, după Germania, cu un volum al exporturilor de 1.503,7 milioane de euro, cu 7,7% mai mult faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului 2013. Tot în primul trimestru al acestui an, Italia s-a clasat pe locul al doilea ca destinaţie a exporturilor româneşti, cu un volum de 1.460,4 milioane de euro, în creştere cu 5,9% faţă aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comerţul en-gros (13,4%), tranzacţiile imobiliare (10,1%) şi construcţiile (8,3%) sunt principalele domenii în care activează firmele cu capital italienesc.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *