Codul Fiscal ar trebui modificat pentru a se putea încheia contracte de tip ESCO (contracte cu firmele ce oferă servicii de eficiență energetică), care să permită amortizarea unei astfel de investiții pe o perioadă definită, în rate egale lunare, prin factura de energie, a declarat președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, citat de Agerpres.
„Când vrei să promovezi un contract ESCO, deși este prevăzut în Directivă Europenă și are prevedere în legislația națională, nu poți să îl închei. Prima noastră acțiune este legată de introducerea în Codul Fiscal, ca să aveți pârghia legală de încheiere a contractelor. A doua este cea de realizare și de posibilitate a promovării acestor contracte printr-o susținere la nivel național”, a spus Iulian Iancu.
El a explicat că modificarea vizează funcționarea companiilor ESCO (Energy Services Company) în sensul facilitării plăților în rate egale eșalonate pentru o perioadă mare de timp, respectiv 7 ani sau 10 ani.
„Prevedere care astăzi nu există în Codul Fiscal și Codul Fiscal nu permite amortizarea unei astfel de investiții pe o perioadă definită în rate egale lunare, prin factura de energie. Sunt șanse foarte mari, pentru că Ministerul de Finanțe a înțeles oportunitatea. Abia acum a fost înțeleasă”, a spus Iulian Iancu.