Acasă » Regenerabile » Biomasă » Iulian Iancu propune redevența verde pentru susținerea biomasei

Iulian Iancu propune redevența verde pentru susținerea biomasei

19 februarie 2016
Biomasă
energynomics

Companiile care funcționează pe tehnologii poluante ar trebui să plătească o contribuție recurentă către cei care investesc în tehnologii curate, arată o declarație de susținere pentru promovarea biomasei, făcută de Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

“Trebuie să fim conştienţi că astăzi, în România, 29,6% din populaţie nu-şi poate plăti facturile la încălzire pe timpul iernii, procent de trei ori mai mare decât cifra la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, 30% din populaţie se află în risc de privare severă materială, iar 42% în vulnerabilitate din cauza preţurilor la energie electrică. Atunci, trebuie să imaginăm un mecanism şi să schimbăm în totalitate filosofia de susţinere a biomasei, ca schemă financiară. Putem trece pe o susţinere din partea fosilului către verde. Adică eşti purtător de poluare şi emitent de CO2, atunci contribui la cel care investeşte în a absorbi aceste emisii. Cu alte cuvinte, putem spune asta sub un termen general la care m-am gândit, de redevenţă verde, care vine de la poluator către cel care investeşte în zona verde. De ce trebuie să venim cu această noutate? Pentru că, pe de o parte, consumatorul român nu va mai suporta anumite costuri”, a explicat el, scrie Agerpres.

„Din păcate, suntem la scadenţă faţă de angajamentele europene, iar agenda acestui Parlament este foarte scurtă. Nu mai avem timp şi trebuie să ne aşezăm cu toţii la masă şi să redactăm textul de lege. Suntem la un nou început. În zona biomasei, astăzi, când noi vorbim, 46% din consumul de energie termică (apă, căldură, preparare hrană) este biomasă. Cu toate acestea, în această ţară, consumul de energie electrică este bazat pe combustibili fosili, în proporţie de 94%, iar pe biomasă doar 0,34% din total. Energia în România, 45% este folosită în clădiri. Sunt 493 de milioane de metri pătraţi în această ţară, iar 50% reprezintă ineficienţă energetică. Dintre aceştia, 64% se găsesc în învăţământ, sănătate şi administraţie. În acest context, ne trebuie un Plan Naţional de Acţiune, prin care vrem să identificăm vulnerabilităţile la zi. În paralel trebuie să cerem şi să elaborăm Strategia Naţională pentru Biomasă”, a mai spus Iulian Iancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *