Acasă » Petrol și Gaze » J.P. Morgan crede că petrolul Brent ar putea ajunge la 190 de dolari pe baril în 2025

J.P. Morgan crede că petrolul Brent ar putea ajunge la 190 de dolari pe baril în 2025

energynomics

J.P. Morgan consideră că prețul țițeiului ar putea ajunge la 190 dolari pe baril până în 2025, observă analiștii de la Cattle Drive Capital într-un articol publicat de seekingalpha.com. Acest nivel apare într-un amplu raport de 65 de pagini realizat de divizia europeană de cercetare a J.P. Morgan, intitulat „Superciclu la orizont”. Raportul a fost publicat pe 3 martie și a primit o acoperire mediatică extrem de redusă, în condițiile în care pandemia de COVID-19 era în toi, iar piețele globale începeau să se prăbușească. În lunile martie și aprilie 2020, contractele futures Brent pentru luna următoare s-au ieftinit abrupt până la aproximativ 20 de dolari pe baril și chiar sub acest nivel timp de câteva zile la sfârșitul lunii aprilie. Acum, prețul acest contract a revenit la peste 40 de dolari pe baril.

„Combinația dintre oferta și cererea de țiței sugerează că piața petrolieră globală s-ar putea îndrepta către deficite mari și susținute până în 2022, ajungând la o cotă extremă de 1,7 milioane de barili pe zi în 2025”, scrie J.P. Morgan. „Acest scenariu sugerează că dezechilibrele ar conduce la creșterea constantă a prețurilor pentru țițeiul Brent începând cu 2022, în medie până la circa 80 de dolari pe baril în 2023, 100 de dolari pe baril în 2024 și 190 de dolari pe baril în 2025”.

Experții de la Cattle Drive Capital consideră că această prognoză este „extrem de optimistă”; cu toate acestea, premisa de bază ar fi corectă: nivelul cronic de subinvestiții în producția clasică de hidrocarburi din ultimii ani va provoca în câțiva ani un dezechilibru care va conduce la o creștere semnificativă a prețurilor. Cattle Drive Capital se așteaptă ca deficitul de ofertă să fie agravat în continuare de declinul accelerat al șisturilor americane, segment care a fost motorul principal de creștere a producției globale în ultimii ani.

Perspectiva de creștere a prețurilor din partea J.P. Morgan este de asemenea susținută de presupunerea că cererea de petrol va continua să crească constant chiar și în economiile post-COVID-19, tot mai atente la impactul de mediu al carbonului, în principal pe baza cererii din India și China. Pentru orizontul de timp în discuție (până în 2025), experții nu se așteaptă ca sursele alternative de energie, vehiculele electrice, regenerabilele șamd să afecteze semnificativ cererea de țiței. Nu pot fi ignorate, totuși, riscurile de declin al cererii pe care le-ar putea introduce pandemia, între care reducerea frecvenței zborurilor aeriene sau amplificarea muncii de acasă.

Prețul de referință pentru țițeiul american – WTI – este și el în revenire, de la nivelurile negative istorice atinse la sfârșitul lunii aprilie (-37 de dolari pe baril), la aproape 40 de dolari pe baril, în prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *