Republica Moldova se află pe drumul spre libertate în ceea ce privește energia și a reușit să-și reducă dependența istorică de o singură sursă. Acest lucru a conturat un peisaj energetic durabil pentru țară.
„Am vorbit despre drumul spre sclavie și drumul spre libertate, unde drumul spre libertate este inițial destul de spinos, o cale îngustă, dar în ceea ce privește energia, deja se poate vedea că drumul devine treptat mai larg și mai confortabil”, a declarat Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE în Republica Moldova, în cadrul conferinței „Abordare regională Chișinău”, organizată de Energynomics.
Țara se străduiește să își asigure securitatea energetică după doi ani dificili în care prețurile ridicate la energie au reprezentat un obstacol în calea creșterii economice. Acesta este motivul pentru care Republica Moldova trebuie să își consolideze capacitatea de rezistență pentru a asigura accesul la interconexiuni puternice și la surse de energie stabile.
Mažeiks a spus că Republica Moldova a făcut un pas important în promovarea securității sale energetice și în obținerea unor furnizori de energie mai buni, lucru care s-a datorat progreselor realizate cu ajutorul UE. „Este clar că investițiile în surse regenerabile de energie și în infrastructură, precum și în eficiența energetică, sunt vitale pentru o aprovizionare cu energie la prețuri accesibile și pentru o industrializare fără emisii de carbon. Acest lucru poate ajuta Moldova în calea spre aderarea la UE, deoarece demonstrează angajamentul țării față de practicile durabile și se aliniază cu politicile energetice de mediu ale UE”, a adăugat el.
În domeniul protecției mediului au avut loc multe schimbări în ultima vreme, prin prioritizarea producției locale de energie verde și adoptarea unor tehnologii eficiente din punct de vedere energetic. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea unei aprovizionări fiabile cu energie electrică.
Republica Moldova se îndreaptă spre un consum mai eficient de energie prin implementarea unor legi specifice aliniate la cadrul legal al UE. De asemenea, UE sprijină modelul moldovean de reformă în domeniul energiei regenerabile, care se așteaptă să deschidă calea pentru investiții semnificative în acest sector și, de asemenea, în sistemele de stocare a bateriilor la scară mare.
„Va fi implementat un fond fiduciar pentru a sprijini renovarea clădirilor rezidențiale, cu accent pe măsuri de eficiență energetică în scopul reducerii consumului de energie. De asemenea, alte proiecte sunt în curs de implementare în parteneriat cu BERD și BEI”, potrivit lui Mažeiks.
Conferința „Abordare Regională Chișinău” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri Huawei, Siemens Energy, Transgaz.