Tehnologia funcționează şi modelul de business al reactoarelor modulare mici (Small Modular Reactors -SMR) va funcționa în România, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Jennifer Granholm, secretar al Energiei, Departamentul de Energie al SUA.
Următoarea fază a studiilor de inginerie specifice amplasamentului pentru proiectul reactoarelor modulare mici de la Doiceşti a fost lansată miercuri, această sursă de energie fără emisii de carbon urmând să contribuie la eliminarea treptată a activelor pe cărbune din România şi o va poziționa drept un potențial centru al lanțului de distribuție SMR.
Potrivit oficialului american, costurile proiectului vor fi stabilite de aceste studii estimate să dureze 13 luni.
„Costurile sunt încă sub semnul întrebării, dar SUA vor să ajute, ținem la acest parteneriat şi suntem recunoscători României că ni s-a alăturat”, a punctat Jennifer Granholm, care a fost prezentă, marți şi miercuri, la a cincea reuniune a Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă de la Bucureşti.
Legat de faptul că proiectul SMR din Idaho a fost abandonat, oficialul american a explicat că în acel caz nu a fost vorba de probleme legate de tehnologie, ci de faptul că nu existau destui clienți concentrați.
„Modelul de business nu a funcționat pentru acel loc, este o situație complet diferită aici. Tehnologia funcționează şi modelul de business va funcționa”, a spus Granholm.