România a fost binecuvântată cu o abundență de resurse naturale – gaze naturale, petrol, hidro, precum și suficient soare și vânt, astfel încât este extrem de bine poziționată pentru a asigura durabilitatea și independența producției, distribuției și furnizării de energie pentru nevoile proprii și, în plus, are potențialul de a dezvolta aceste resurse și de a deveni un jucător cheie pe piața europeană, a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments & Manager de fond Fondul Proprietatea, în cadrul Energy Strategy Summit 2019, un eveniment organizat de energynomics.ro.
„Investitorii financiari sau strategici ar avea nevoie de două aspecte majore pentru a putea investi și dezvolta proiecte în România. Primul este stabilitatea reglementării și legislației. Am auzit discuțiile despre OUG 114 și nu contează cât de bună a fost intenția… știți vorba: drumul spre iad e pavat cu intenții bune. De fapt, legislația și reglementările care sunt introduse neașteptat și neglijent distorsionează piața. Ceea ce vedem nu este protejarea consumatorilor vulnerabili; observăm o creștere semnificativă a dependenței de electricitatea și gazele importate, la prețuri mai mari decât cele ale producției la nivel local. Deci, în momentul în care prețurile au fost plafonate, într-o manieră prin care se transferă costul către industrie, cresc prețurile la produsele și serviciile industriale. În cele din urmă, prețul este resimțit tot de consumatorul final, prin inflație”, a spusMeyer.
În ceea ce privește randamentul de pe piața reglementată a energiei electrice, există încă incertitudini cu privire la ceea ce se va întâmpla în următorii doi ani, deoarece reglementările impun furnizarea a 65% din energia electrică cu o rentabilitate de circa 5%.
„Argumentul este că aceste companii au contribuit semnificativ la bugetul de stat, prin intermediul impozitelor, precum și al dividendelor, dar și al dividendelor speciale. Odată cu distorsionarea căii normale a companiilor de a genera profituri, este foarte posibil ca veniturile la bugetul de stat să dispară. Din nou, aceasta mută povara către alți consumatori. Este un joc de sumă nulă”.
Guvernarea corporatistă – călcâiul lui Ahile al companiilor locale
Franklin Templeton a luptat de mulți ani pentru implementarea guvernanței corporative în România și nu numai.
„Standardele corecte de guvernanță corporativă asigură faptul că investitorii dispun de suficientă transparență și predictibilitate în modul în care companiile, de stat sau private, vor fi gestionate pe termen lung. Din păcate, aici am avut un mediu în care conducerea și comisiile de supraveghere ale companiilor au fost obligate la mandate cu termene limitate de până la patru luni, ceea ce nu le oferă managerilor posibilitatea de a elabora proiecte pe termen lung pentru dezvoltarea viitoare a resurselor energetice“.
Cu toate acestea, recent, Nuclearelectrica și Hidroelectrica au derulat procesele de selecție în conformitate cu legislația privind guvernanța corporativă. „Este un pas în direcția cea bună, dar rămâne un lucru de urmărit, pentru a ne asigura că membrii consiliilor de supraveghere și echipele de management vor lua decizii și vor fi răspunzătoare pentru performanța investițiilor din proprii portofolii”.
România ar putea deveni o destinație extrem de atractivă pentru investițiile străine, dacă ar abroga OUG 114 și dacă ar implementa o guvernare corporativă adecvată, a spus Meyer.
Hidroelectrica este evaluată la 5 miliarde de dolari
În același timp, piața de capital operează sub potențialul său, iar listarea companiilor precum Hidroelectrica poate crește volumul tranzacțiilor și capitalizarea bursieră.
„FP evaluează Hidroelectrica la 5 miliarde de dolari, o evaluare conservatoare. Prin listarea companiei în țară pot veni fluxuri semnificative de capital”, a mai spus Meyer.