Tratarea energiei drept pârghie pentru creștere și schimbare în afaceri, și nu pur și simplu drept cost, este un pas obligatoriu pentru companiile interesate să se pregătească pentru transformările pe care sectorul energetic le va cunoaște în următoarele decenii. Jonas Puck, profesor de Afaceri Internaționale la Universitatea de Economie și Afaceri din Viena, subliniază pentru energynomics.ro tendințele actuale și schimbările din industria energetică. Profesorul Puck este unul dintre cei cinci lectori care vor susține WU Executive Energy Expert – un program inovator de dezvoltare profesională, special conceput pentru managerii din industria energetică românească.
Care sunt tendințele cheie în oferta și cererea de energie în regiunea EMEA?
Ne așteptăm ca, în următorii ani, în regiunea EMEA să se dezvolte cele mai noi capacități de procesare a gazelor naturale, cu o creștere de ansamblu a capacității din regiune de 10,1 miliarde de metri cubi (TCF), între 2013 și 2017. Iran și Arabia Saudită vor contribui cu majoritatea capacității suplimentare planificate, cu o pondere de 43 la sută.
De asemenea, cererea de noi echipamente pentru electricitate din surse eoliene se va reduce în regiune. Este anticipat ca volumul unităților eoliene conectate la rețea să crească cu 4,5% CAGR din 2012 în 2020. Cu toate acestea, creșterea este inegală în regiune și este determinată de Europa de Nord, zonele offshore și piețele emergente.
Care sunt factorii cheie cu impact asupra cererii și ofertei de energie din regiunea EMEA?
În urma creșterii populației și dezvoltării economice, este de așteptat ca cererea de energie să crească în mod semnificativ în următorii ani. O mare parte din această creștere provine din creșterea economică rapidă înregistrată în Asia, în special în China și India. Relevanța diferitelor tipuri de surse de energie depnde în raport cu obiectivele cheie ale politicilor energetice. Diferențele în volumele de emisii de carbon sunt importante prin impactul asupra schimbărilor climatice, în timp ce originea sursei de furnizare are un impact din perspectiva dependenței energetice. Contează, de asemenea, prețul viitor al combustibililor fosili și amploarea eforturilor de a veni cu alternative. Ponderea dată fiecăruia dintre acești factori și măsura în care domină o anume politică energetică sau alta, vor determina, în mare măsură, consumul de energie al viitorului.
Care sunt cele mai importante surse de energie care vor contribui la oferta viitorui în Europa?
Toate tipurile de energie sunt în expansiune. Noile forme de energie joacă un rol tot mai important. Surselor regenerabile de energie, gazele de șist, tight oil, precum și alte noi forme de combustibili cresc, împreună, cu 6,2% pe an și contribuie cu 43% la creșterea producției de energie pentru orizontul anului 2035.
Ce ar trebui să facă companiile pentru a se pregăti pentru transformarea cererii de energie în următoarele decenii?
Acțiunile care trebuie avute în vedere sunt:
- Construirea unei culturi a eficienței energetice prin intermediului modelului dat de conducerea executivă
- Adoptarea unei decizii strategice majore pentru companie, având în vedere costul, utilizarea și aprovizionare cu energie
- Să vadă întregul lanț valoric al energiei, de la oferta furnizorilor, la distribuția către clienți
- Tratarea energiei drept pârghie pentru creștere și schimbare în afaceri, și nu pur și simplu drept cost
- Anticiparea unor aspecte specifice ale viitorului, inclusiv variația substanțială și susținută a prețului și în alimentarea cu energie, evenimentele meteorologice severe și sancțiunile sau stimulentele din zona consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră
- Protejarea infrastructurii importante în producția de energie
- Îmbunătățirea evaluării a resurselor de alimentare cu apă care pot fi utilizate în producerea de energie
- Crearea unei rețele inteligente (smart grid) pentru a maximiza eficiența în distribuția energiei electrice
Profesor doctor Jonas Puck va susține seminarul pe tema Tendințelor actuale și schimbări în sectorul energetic, pe 20 octombrie, în deschiderea cursului de cinci zile WU Executive Energy Expert, din București.
- O perspectivă istorică asupra aprovizionării cu energie și a cererii pe plan mondial
- Resursele de energie ale viitorului
- Viitorului cererii de resurse energetice
- Implicații pentru companiile de energie
Descrierea programului
Programul de 5 zile va include pregătire specializată pe sectorul energetic, la sedii din București. Cursul urmărește îndeaproape curriculum-ul și respectă standardele de calitate ale cursurilor of the MBA Energy Management of the WU Executive Academy. De asemenea, participanții vor fi selectați cu grijă, luându-se în considerare elemente culturale și de background educațional, pregătire profesională și experiență.
Calificările obținute în urma participării la curs vor fi confirmate printr-o diplomă specială, emisă local și certificată de WU Executive Academy. WU Executive Academy va asigura conținutul pentru toate materialele tipărite și electronice, precum și pentru materialele auxiliare.
Intră în cursă pentru o bursă la WU Executive Energy Expert
Unde: București
Când: 20-24 octombrie 2014
WU Executive Energy Expert este un produs unic pe piața din România care oferă o abordare integrată a tematicilor industriei energetice: tendințe actuale și schimbări în sectorul energetic, economia energiei, negociere, reglementarea sectorului energetic, cu accept pe cele mai recente directive europene.
În fiecare zi vom avea un alt lector de mare prestigiu care va aborda în profunzime una dintre tematicile de mai sus. Profesorii sunt selectați din echipa de lectori ai WU Executive Academy, persoane cu experiență îndelungată și cunoștințe aplicate în industria energetică. Cursurile se vor desfășura în limba engleză, 8 ore pe zi, între 20 și 24 octombrie 2014.
Beneficii
- studiezi și îți extinzi rețeaua profesională
- profesori prestigioși
- certificat de participare eliberat de WU
- materiale de curs în format tipărit și electronic puse la dispoziție de WU Executive Academy
Programul va ajuta persoanele de decizie de middle și top management din România și din regiune să înțeleagă industria energetică dintr-o perspectivă în general absentă din cursurile obișnuite de management. După absolvirea acestui curs, participanții vor avea o perspectivă mai amplă asupra activității lor curente și vor fi capabili să contribuie cu mai mare eficiență la activitatea companiilor lor.
Pingback: Dezvoltare profesională în energie la WU Executive Energy Expert – 18 – 22 mai 2015 |