Uniunea Europeană pune din ce în ce mai mult presiune asupra importatorilor de gaze naturale lichefiate ruseşti, pentru ca aceştia să îşi reducă achizițiile în acest an, a declarat comisarul european pentru Energie Kadri Simson, informează Bloomberg.
Aceste presiuni fac parte dintr-o campanie mai largă a Europei de a-şi modifica sursele de aprovizionare şi a submina finanțarea „pentru maşina de război” a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, după debutul invaziei din Ucraina, scrie Bloomberg.
În timp ce livrările de gaze naturale ruseşti prin conducte către UE au coborât la minime istorice, importurile de gaze lichefiate ruseşti ale blocului comunitar au crescut. Kadri Simson a dezvăluit că a discutat acest subiect vineri, la o reuniune pe energie cu oficialii din SUA, care în prezent sunt principalul furnizor al UE de gaze lichefiate, conform Agerpres.
„Mesajul meu a fost acela că în acest an trebuie să renunțăm şi mai mult la exporturile Rusiei”, a spus Kadri Simson la finalul Consiliului pentru Energie SUA-UE, care a avut loc la Washington. „În interiorul UE, noi majorăm treptat presiunile asupra jucătorilor europeni, pentru ca aceştia să îşi reducă achizițiile de gaze lichefiate ruseşti şi, din nou, încrederea în livrările venite din SUA este importantă”, a adăugat comisarul european.
Guvernele statelor membre vor dobândi un nou instrument pentru a opri achizițiile de gaze ruseşti, după ce, peste câteva săptămâni, va intra în vigoare o nouă lege care le va permite guvernelor să blocheze astfel de livrări, fără a fi nevoie să recurgă la sancțiuni. Unele state membre au cerut Comisiei Europene să asigure o utilizare coordonată a reglementărilor, pentru a evita ca livrările de gaze ruseşti să fie redirecționate spre țările vecine, care ar putea să întârzie punerea în aplicare a noilor reglementări.
Măsura va permite țărilor membre UE să împiedice, temporar, exportatorii din Rusia şi Belarus să rezerve capacitățile de infrastructură de care au nevoie pentru a livra gaze lichefiate şi gaze naturale, în ideea de a-şi proteja interesele vitale de securitate.
„În ultimele luni, am văzut cum veniturile strânse de Rusia au scăzut, dar mai avem foarte multe de făcut, pentru a împiedica venirea gazelor lichefiate ruseşti pe piețele europene”, a spus Simson. Aceasta a adăugat că blocul comunitar poate face față încetării tranzitului de gaze naturale ruseşti prin conductele care traversează Ucraina, „fără riscuri majore la adresa securității aprovizionării.”
Aceste livrări, care în prezent se ridică la aproximativ 14 miliarde metri cubi, acoperă cea mai mare parte a cererii de gaze în Austria, Ungaria şi Slovacia.