Împreună cu Kawasaki Heavy Industries (Kawasaki), unul dintre cei mai importanți producători de turbine din lume, RWE Generation SE (RWE) plănuiește să construiască o turbină cu gaz alimentată cu hidrogen în Lingen, Germania. Aceasta va fi utilizat pentru a testa conversia hidrogenului înapoi în energie electrică la centrala electrică pe gaz Emsland a RWE. Proiectul este unul dintre primele la nivel mondial care va folosi 100% hidrogen pentru producția de energie electrică la scară industrială. Centrala, cu o putere de 34 de megawați (MW), ar putea deveni operațională la jumătatea anului 2024.
În strategia sa de tranziție ecologică „Growing Green”, RWE a anunțat în noiembrie că va adăuga o capacitate de cel puțin 2 gigawați (GW) în centrale electrice flexibile. Aceste noi centrale vor fi gândite de la bun început pentru a contribui la decarbonizare. Și pentru fabricile existente, RWE dezvoltă o foaie de parcurs pentru a le pregăti să desfășoare doar operațiuni fără impact asupra mediului.
„Una dintre cele mai mari provocări ale tranziției energetice este asigurarea unei aprovizionări sigure cu energie electrică fără emisii de CO2 în fiecare moment – chiar și atunci când nu există suficient vânt sau soare”, a declarat Roger Miesen, Chief Executive Officer și Chief Operating Officer al RWE Generation SE. “Pe viitor, centralele pe gaz alimentate cu hidrogen vor avea o contribuție importantă în această privință. Pentru a căpăta experiență în operarea unor astfel de centrale, Kawasaki și RWE plănuiesc un proiect pilot cu o turbină alimentată cu hidrogen, în Lingen”, a explicat el.
Turbina pe gaz de la Kawasaki oferă flexibilitate maximă a combustibilului, consideră RWE, deoarece poate funcționa cu 100% hidrogen, 100% gaz natural și în orice combinație a celor două gaze. Acest lucru este indispensabil deoarece cantitatea de gaz verde disponibilă pentru reconversie va fluctua frecvent în prima parte a dezvoltării industriei de hidrogen, înainte de a fi posibilă funcționarea continuă pe bază de hidrogen.
Pe durata proiectului pilot, turbina va fi testată în diferite scenarii de funcționare, cu hidrogen în ponderi cuprinse între 30% și 100%. Acestea corespund curbelor de sarcină tipice ale turbinelor cu gaz, așa cum sunt anticipate într-o rețea electrică în care o pondere tot mai mare o au energiile regenerabile, supuse fluctuațiilor din cauza condițiilor meteo.
Pe parcursul proiectului, este planificată utilizarea a două sisteme de ardere dezvoltate de Kawasaki. Ambele au fost deja testate în variante de 1 MW într-un proiect demonstrativ la Kobe, Japonia. În Lingen, aceste principii tehnologice vor fi extinse pentru prima dată la scară industrială.
Legat de hidrogen, RWE dispune de toate opțiunile în același loc: de la producția de energie electrică verde și know-how-ul de a produce și stoca hidrogen verde, până la comercializarea energiei, pentru a furniza combustibilul clienților industriali, în funcție de cum este necesar. RWE este deja activă în peste 30 de proiecte de hidrogen cu parteneri puternici.
Centralele din Lingen joacă un rol cheie în strategia RWE privind hidrogenul: prin proiectul GET H2, compania intenționează să construiască acolo prima centrală de electroliză de 100 MW până în 2024, pentru a produce hidrogen verde folosind energia eoliană offshore din Marea Nordului. Capacitatea acestei centrale va fi extinsă la 300 MW până în 2026 și la 2 GW până în 2030. Obiectivul proiectului GET H2 este de a lucra cu parteneri naționali și europeni, printre care Shell, pentru a crea masa critică necesară în demararea dezvoltării unei infrastructuri și a unei piețe europene a hidrogenului.
În același timp, se așteaptă ca rușii de la Novatek să furnizeze RWE amoniac albastru și hidrogen, potrivit unui memorandum de înțelegere comunicat pe 7 decembrie. Novatek și-a început deja proiectele de hidrogen, după ce a efectuat un studiu preliminar (pre-FEED) privind producția de amoniac albastru și hidrogen în regiunea Yamal din Rusia – o regiune deja recunoscută pentru producția și exportul de gaz natural lichefiat (GNL).