Situaţia în Kazahstan rămâne tensionată, dar sub controlul autorităţilor centrale, care au decretat stare de urgenţă pe întreg teritoriul ţării timp de două săptămâni.
Protestele au pornit la începutul lunii în urma dublării prețurilor GPL, utilizat de majoritatea șoferilor locali. Creșterile de preț au avut loc pe fondul liberalizării pieței.
Prețul uraniului a crescut cu 8% miercuri și continuă să se aprecieze, Kazahstan-ul fiind cel mai mare producător mondial de uraniu, cu o cotă de piață de peste 40%, potrivit Bloomberg.
Paraşutiştii ruşi au început deja aşa-numita misiune de menţinere a păcii după ce conducerea de la Nur-Sultan (fosta Astana) a cerut sprijinul Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară formată din Rusia şi alte state ex-sovietice.
După aproape 24 de ore de confuzie pe teren, marcate însă de schimbări majore la vârful puterii, inclusiv schimbarea guvernului, în cursul nopţii de miercuri spre joi, poliţia şi armata au organizat o amplă acţiune antiteroristă la Alma Ata, fosta capitală şi cel mai mare oraş al ţării şi totodată centrul protestelor antiguvernamentale.
Preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a promis că autorităţile nu vor ceda şi vor reacţiona cu maximă duritate, calificând protestele drept o agresiune externă şi acte teroriste şi criminale, organizate şi finanţate de „complotişti”, pe care însă nu i-a numit, conform RRA.
La cererea preşedintelui Tokayev, joi au început să sosească forţele de menţinere a păcii ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, OTSC, în primul rând unităţi de desant aerian din Rusia.
În violenţele din Kazahstan, potrivit Ministerului Sănătăţii, au fost rănite peste o mie şi spitalizate peste 400 de persoane, iar, conform Poliţiei, au fost răniţi aproape 400 de membri ai forţelor de ordine, iar 13 au fost ucişi.
Poliţia din Alma Ata a anunţat că în cursul nopţii de miercuri a lichidat mai multe zeci de persoane care au încercat să ia cu asalt sediul central al Poliţiei şi câteva secţii de cartier.