Nivelul total al investițiilor Fondului Româno-Kazah FIEKR în proiecte energetice a atins 290 milioane USD, prioritizând dezvoltarea rețelei de benzinării la nivel local și, în plus, construirea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia, în timp ce investițiile totale ale grupului KMG în România au trecut de 490 de milioane de dolari, a declarat, pentru Energynomics, Iskander Abdibaitov, Chief Officer Corporate Development, KMG International.
”Asigurarea unui nivel stabil al importului de țiței kazah – necesar pentru a asigura securitatea aprovizionării în România – constituie prioritatea noastră principală”, a spus el. ”Din februarie, KMG nu s-a confruntat cu nicio întrerupere în furnizarea țițeiului necesar României”.
La cât se cifrează investițiile KMG în România de până acum? Care sunt principalii KPI atinși în 2022 și ce investiții planificați pentru 2023? Cum a afectat criza prețurilor aceste investiții, inclusiv proiectele finanțate de UE?
România continuă să fie punctul central pentru investițiile din Kazahstan în străinătate, atingând pragul de aproximativ 4 miliarde USD, alocați de la momentul preluării Rompetrol de către compania KazMunayGas în 2007. În ultimii 15 ani, cu KMG în rolul de unic acționar al companiei, peste 1,5 miliarde USD au fost investiți în companie, în timp ce contribuția totală la bugetul de stat al României depășește 20 de miliarde USD.
2022 marchează un an istoric din perspectiva rezultatelor financiare. În privința materiei prime procesate, în primele 9 luni ale anului în curs, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 3,8 milioane de tone de materii prime, realizând o producție de aproximativ 1 milion de tone de benzină și 1,97 milioane de tone de motorină și carburant Jet A1. Rezultatele generale, atât pe segmentul de rafinare, cât și pe segmentul petrochimic, sunt mai mari comparativ cu anul precedent. În plus, peste 60% din vânzările de carburanți au fost concentrate pe piața internă, atestând încă o dată că Rompetrol, parte a KazMunayGas, este un pilon important al economiei locale și regionale.
Vremurile dominate de incertitudine și criza actuală au afectat o parte din proiectele noastre de investiții din cauza faptului că ne-am confruntat cu o creștere în medie de 20% pentru costul fiecărui proiect, urmare a prețurilor la energie și a costurilor materiale. Au fost implementate mai multe ajustări, în scopul de a ne atinge KPI-urile asumate și, implicit, obiectivele generale, în timp ce mai mult de jumătate de milion USD au fost alocați pentru diverse studii de fezabilitate pentru proiecte sustenabile.
Planul de investiții pentru 2023 se concentrează pe dezvoltarea rețelei noastre de vânzare cu amănuntul în România, continuarea modernizării capacităților de stocare pentru produsele noastre rafinate și, mai presus de toate, proiecte dedicate menite să asigure securitatea și sănătatea angajaților noștri.
Care este stadiul investițiilor derulate prin FIEKR la sfârșitul anului 2022 și care sunt planurile pentru 2023?
România are nevoie de securitate energetică pentru atingerea unui rol tot mai pronunțat în regiune. Având în vedere potențialul țării de a deveni un hub energetic, misiunea FIEKR este de a consolida angajamentul față de implementarea proiectelor energetice, prin realizarea de investiții sigure și la timp, în scopul maximizării oportunităților curente.
Nivelul total al investițiilor Fondului Româno-Kazah FIEKR în proiecte energetice a atins 290 milioane USD, prioritizând dezvoltarea rețelei de benzinării la nivel local și, în plus, construirea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia. Livrarea recentă a turbinelor cu gaz Siemens este o fază esențială pentru implementarea proiectului în timp util – T2 2023 acest proiect ar asigura furnizarea de energie electrică și abur pentru funcționarea neîntreruptă a rafinăriei Petromidia. Pentru 2023 putem vorbi de investiții într-o serie de proiecte, conform strategiei de decarbonizare.
Ce ar trebui să aducă 2023 investitorilor în ceea ce privește schimbarea pieței pentru a depăși actuala criză energetică? Cum poate România să beneficieze de prețuri mai mici la energie și gaze și să-si diversifice sursele de energie in acelasi timp?
O lume interconectată împărtășește atât bunăstarea, cât și greutățile. Grupul și-a asumat o transformare profundă, luând în considerare incertitudinea geopolitică, care a dus la creșterea volatilității prețului petrolului. Prețurile ridicate ale energiei vor rămâne probabil predominante cel puțin în următoarele luni. Tranziția de la surse de energie fosilă spre dezvoltarea unor noi surse sustenabile reprezintă un deziderat comun al economiilor EU pe termen mediu, în timp ce asigurarea unui nivel stabil al importului de țiței kazah – necesar pentru a nu perturba securitatea aprovizionării în România – constituie prioritatea noastră principală.
Sancțiunile formulate de Comisia Europeană, care prevăd o renunțare treptată de la țițeiul și produsele petroliere de origine rusă, au fost acceptate pe scară largă de statele membre într-o măsură destul de mare.
Deși restricțiile nu se aplică achizițiilor de țiței din alte țări și livrate pe mare, dacă un astfel de țiței este încărcat sau tranzitează Federația Rusă, pentru a asigura un import care să nu sufere nicio amânare, drept măsură de diferențiere, țițeiul de origine kazahă a fost redenumit în continuare „KEBCO” (Kazakh Export Blend Crude Oil), începând cu iunie 2022.
Din februarie, KMG nu s-a confruntat cu nicio întrerupere în furnizarea țițeiului necesar României. În plus, la nivelul UE, discuția s-a concretizat în planuri și acțiuni concrete subliniind că Kazahstanul ar putea asigura nevoile energetice ale Europei, incluzând nu numai țiței, ci și materii prime pentru baterii și producția de hidrogen din surse regenerabile. Proiectele comune, care respectă standardele de mediu și sociale, devin o necesitate și vor fi impulsionate în perioada următoare, în timp ce România poate avea un rol privilegiat.
Care sunt cei mai importanți piloni ai noii strategii de sustenabilitate pe termen scurt, mediu și lung pe care se concentrează grupul, în acest nou mediu?
KMG Intarnational a dezvoltat și aprobat strategia de decarbonizare, care va fi pusă în aplicare printr-o serie de planuri operaționale în viitorul apropiat. Obiectivul-cheie al companiei constă în transformarea sa dintr-un jucător tradițional în domeniul petrolier într-o entitate energetică integrată, capabilă să adopte și, într-o ultimă etapă, să diversifice portofoliul de proiecte de energie verde. Perspectivele pe termen mediu sunt încă centrate pe segmente de rafinare, petrochimie și retail, cu caracteristici de mobilitate electrică mai pronunțată, precum puncte pentru a încărcarea autovehiculelor electrice.
Considerată mai mult ca o provocare și nu atât de mult ca o preocupare, ne vom urma calea către sustenabilitate, urmărind să devenim un jucător diversificat în distribuția de petrol și gaze până în 2030, apoi făcând tranziția la un furnizor de energie până în 2035-2040, cu accent pe proiecte de producere de energie regenerabilă și biocombustibili.
Pentru KMGI, sustenabilitatea a devenit un principiu de operare inerent, la fel ca și pentru un număr tot mai mare de jucători de pe piața petrolului și gazelor și nu numai, și chiar un mod de gândire corporativă și individuală, aprofundând angajamentul față de creșterea și bunăstarea oamenilor și comunităților noastre. În prezent, fără petrol și pace, această bunăstare rămâne greu de atins.