Acasă » Interes general » Konieczny, FP: Mandatele interimare ale celor desemnați politic ar trebui să înceteze imediat

Konieczny, FP: Mandatele interimare ale celor desemnați politic ar trebui să înceteze imediat

17 noiembrie 2017
Interes general
energynomics

Bogdan Tudorache

România se confruntă cu un regres în ceea ce privește guvernanța corporativă a companiilor de stat. Există intenția de a schimba legea privind guvernanța corporativă, inițiativă aflată în prezent în dezbatere în Parlament, ceea ce ar putea permite guvernării corporative să devină opțională, declară pentru energynomics.ro Greg Konieczny, CEO și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

În același timp, numirile interimare în cadrul companiilor de stat, efectuate într-un mod netransparent, afectează și viitorul acestora: nu este suficient timp pentru o planificare coerentă pe termen lung. “Exercitarea mandatelor interimare ar trebui să înceteze cât mai curând posibil, dar nu într-o manieră discutabilă, cu ar fi, de exemplu, numirea aceluiași tip de persoane, în funcție de afilierea lor politică”, spune Konieczny.

“Noi am luptat pentru guvernanța corporativă în cadrul companiilor de stat din România încă de la data când am început să gestionăm Fondul Proprietatea. În 2011, Ordonanța de urgență 109 a fost un semn clar că principiile de guvernanță corporativă nu reprezintă doar cuvinte fără temei, iar conducerea politică a României înțelege necesitatea unor astfel de reglementări. Fără îndoială, mai sunt încă multe de făcut înainte de a vedea punerea în aplicare a acestor dispoziții, mai ales zilele acestea vedem un regres clar în această privință. Ceea ce este extrem de important o reprezintă intenția de a modifica legea privind guvernanța corporativă, aflată în prezent în dezbatere în Parlament, pentru ca guvernul să poată opta dacă va implementa prevederile legii sau nu, în diverse companii “, adaugă el.

Mai mult de 80% din sectorul energetic din România este deținut de stat, iar Fondul Proprietatea este acționar minoritar în cadrul primilor trei producători de energie din România: Hidroelectrica, Nuclearelectrica și CE Oltenia. “Pentru noi este extrem de important ca aceste companii să fie conduse într-o manieră transparentă, concentrată pe profitabilitate, de către membri ai consiliului și directori profesioniști, a căror experiență și expertiză să confere încredere investitorilor. Și asta prevede și Legea privind guvernanța corporativă.

Din nefericire, și mă refer în special la Hidroelectrica, am văzut o succesiune de mandate interimare – de scurtă durată, de patru luni, pentru consiliile de administrație – și de o lună pentru Direcții. Mai mult, persoanele care dețin funcții de conducere nu au fost numite în mod transparent, prin procese de selecție competitive și au adesea o experiență relativ nesemnificativă sau nu au deloc experiență în sectorul energetic”, spune el. “Practica mandatelor interimare ar trebui să înceteze cât mai curând posibil, dar nu într-o manieră discutabilă, cu ar fi, de exemplu, să fie numite la cârma companiilor de stat aceleași tipuri de persoane cu cele desemnate în funcție prin afiliere politică și nu prin competență”.

Fondul Proprietatea a încheiat primele nouă luni ale acestui an cu un profit net de 906,4 milioane lei, în creștere cu circa 59%, comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut. Veniturile din activitatea operațională au totalizat 979,417 milioane lei (761,428 milioane lei în aceeași perioadă din 2016), iar cheltuielile operaționale 88,607 milioane lei (89,531 milioane lei la 30 septembrie 2016).

La 30 septembrie 2017, capitalurile proprii totale au fost de 10.606 miliarde lei (la 30 iunie 2017 au fost de 10.520 miliarde lei), în scădere cu 6,85% comparativ cu valoarea de 11.386 miliarde lei de la 31 decembrie 2016. Mai multe în cadrul unui interviu exclusiv ce va fi publicat în ediția viitoare a energynomics.ro magazine.

Greg Konieczny, Fondul Proprietatea, guvernanța corporativă, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CE Oltenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *