În pofida deciziei Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană, Hidrolectrica și OMV Petrom trebuie să se listeze la Bursa de la Londra, spune Greg Konieczny, Vicepreședinte Executiv al Franklin Templeton Emerging Markets Group și Manager de Portofoliul al Fondului Proprietatea.
“Susținem în continuare cu fermitate listările pe Bursa de Valori de la Londra, inclusiv viitoarele listări secundare ale Hidrolectrica și OMV Petrom. Suntem încrezători că Londra își va menține pe termen lung poziția de piață internațională majoră pentru emitenți și investitori și există motive solide pentru a considera că Bursa de Valori de la Londra va rămâne un centru important la nivel global, indiferent de termenii finali ai acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europenană”, spune Konieczny.
Printre principalele argumente se numără faptul că pe Bursa de la Londra sunt listate peste 500 de companii internaționale, cu o capitalizare de piață cumulată de 3,5 trilioane de dolari, și oferă segmente de piață multiple care pot acomoda companii indiferent de dimensiune, sector de activitate sau stadiu de dezvoltare.
Londra oferă acces la un mix unic de investitori internaționali (53% din Marea Britanie, 29% din Statele Unite și 15% din Europa) și a fost principala piață pentru IPO-uri în 2015, cu 93 de oferte publice inițiale având o valoare cumulată de 13,4 miliarde de lire sterline.
Totodată, 2016 este un an aglomerat din acest punct de vedere, cu 36 de IPO-uri în valoare totală de 2,6 miliarde de lire sterline de la începutul anului până în prezent. Performanța medie de la data IPO-ului până în prezent este de 11%, iar peste o treime din emitenți se tranzacționează la un preț peste nivelul inițial.
Fonduri de investiții globale cu active sub administrare de peste 2 trilioane de dolari au sediul la Londra, peste nivelul consemnat de orice alt oraș din lume.
El afirmă că performanțele obținute de Fondul Proprietatea ca urmare a listării secundare din Aprilie 2015 vorbesc de la sine despre beneficiile listării unei companii locale pe Bursa de la Londra.
”La un an de la listarea pe Bursa de la Londra, baza de investitori instituționali internaționali a Fondului s-a extins, există o acoperire mai largă în rapoartele de analiză ale companiilor internaționale de brokeraj, iar Fondul Proprietatea și România au devenit mai vizibile pentru investitorii internaționali.”
Facilitatea GDR a atins rapid nivelul maxim admis de o treime din acțiunile totale, ceea ce arată interesul crescut din partea investitorilor, iar ponderea investitorilor instituționali străini în capitalul social al Fondului s-a majorat de la 53% la peste 60%.
”Mulți dintre acești investitori au devenit investitori activi și în alte companii românești și ar trebui să fie participanți cheie la viitoarele IPO-uri din România. Mai mult, GDR-urile se tranzacționează în acest moment pe piața de la Londra cu o primă de 2,5% peste prețul acțiunilor de la București”, spune Konieczny.