Ministrul Mediului Attila Korodi a etichetat drept o problemă faptul că, din proiectele cu impact asupra mediului comunităţile locale nu se aleg decât cu câteva salarii, cea mai mare parte a veniturilor mergând la stat.
Într-un interviu acordat agenţiei Mediafax, ministrul s-a referit la priorităţile sale pentru acest an, dar și la chestiuni legate de explorarea gazelor de șist și la cointeresarea comunităților locale în susținerea proiectelor industriale cu impact asupra mediului.
În ceea ce priveşte explorarea gazelor de şist, Korodi a spus că Ministerul Mediului şi-a făcut treaba, excluzând utilizarea fracturării hidraulice în această etapă. De aici înainte depinde de companii să coopereze cu comunităţile locale.
„În problema gazelor de şist, nu Ministerul Mediului este instituţia care este veriga importantă. Pe exploare noi am dat avize în care se stipulează foarte clar că pe perioada de explorare fracturarea hidraulică este interzisă. Ministerul Mediului şi-a terminat aici responsabilităţile, pentru că vorbim de explorare. Dacă ajungem la faza de exploatare, dacă cineva vine cu un dosar de exploatare, începe un alt joc, o altă temă, o altă avizare total diferită, cu proceduri care sunt în legislaţia românească, dar cererile vor fi cam peste cinci ani de zile. Până atunci, din fericire, încep să ajungă în faţa opiniei publice şi alte tehnologii”.
Pe perioada de explorare, fracturarea hidraulică este interzisă
Ministrul a subliniat, pe de altă parte, că „România are obligaţia şi este normal să vadă ce resurse are în cazul gazelor stocate în straturile de şist şi să ia o decizie strategică, cum abordează. Pentru că, da, sunt probleme din punct de vedere al tehnologiei, pentru că sunt locuri unde această tehnologie poate să funcţioneze. Dar depinde foarte mult de fiecare zonă în parte. Deocamdată nici nu ştim unde avem gaze de şist şi unde nu”.
Fără comunitatea locală, companiile nu au nicio şansă
Atilla Korodi s-a referit și la sectorul minier, afectat de probleme similare. Mineritul nu poate să se rezume ca beneficii pentru comunităţile locale la locuri de muncă, a spus ministrul. „Este greşit. Ar trebui regândită politica de redevenţe şi, dacă vorbim de impact de mediu – pentru că oricât de mult legislaţia minimizează impactul de mediu, există un impact, pentru că se dau şi măsuri de refacere – pentru că mineritul lasă o amprentă la nivel local, dacă nu se văd şi beneficii economice la nivel local, este normal ca comunitatea locală să nu fie fericită. Pentru că, în afara câtorva salarii, n-are niciun venit, numai statul la nivel central are. Şi aici este o problemă care trebuie gestionată şi rezolvată”.
Sursa
Mediafax