Acasă » Interes general » Macroeconomie » KPMG: Absorbția fondurilor europene a atins 34% în 2013

KPMG: Absorbția fondurilor europene a atins 34% în 2013

3 iulie 2014
Interes general
energynomics

România a atins un nivel de absorbție a fondurilor europene de aproximativ 34%, în 2013, sumele decontate de Comisia Europeană (CE) ajungând la 2,88 miliarde de euro, în creştere față de întreaga perioadă cuprinsă între anii 2007 și 2012, când a fost atrasă o sumă de 2,2 miliarde de euro, arată un studiu KPMG privind rata de absorbție a Fondurilor Structurale și de Coeziune ale Uniunii Europene realizat în țările din Europa Centrală și de Est (ECE).

„Deși în anul 2013 s-a înregistrat o îmbunătățire semnificativă în rata de absorbție a fondurilor UE, România încă se află în urma altor țări membre din perspectiva ratei de absorbție, manifestând însă o tendință pozitivă de recuperare a decalajului în perioada 2007-2013. Cu toate acestea, există semnale că anul 2014 va fi mai bun decât 2013, ca rezultat al progreselor recente înregistrate de Programul Operațional Sectorial de Transport și Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice”, arată studiul citat de Agerpres.

La sfârșitul anului 2013, programele cuprinse în Cadrul Strategic Național de Referință al Bulgariei și Ungariei au arătat cel mai ridicat coeficient de contractare, cuprins între 112% și 106%. Cel mai mare progres s-a înregistrat în Ungaria. Potrivit studiului, la sfârșitul anului 2013, țările cu rata cea mai redusă de contractare au fost Slovacia și România, iar țările Baltice au preluat conducerea.

Un important factor care indică nivelul real al gestionării fondurilor UE este diferența dintre sumele contractate și sumele plătite.

„Cu cât este mai mică diferența dintre acești doi factori cu atât sunt mai eficient gestionate fondurile UE din perspectiva distribuției reale a acestora. Estonia este lider în ceea ce privește distribuția fondurilor UE, cu o diferență de doar 19% între sumele contractate și sumele plătite. Lituania a obținut, de asemenea, rezultate bune (25%). Cele mai mari diferențe între sumele contractate și cele plătite sunt înregistrate în Bulgaria (58%) și România (57%)”, se arată în raport.

În ceea ce privește noua perioadă de programare 2014-2020, volumul de fonduri UE alocat diferă de la țară la țară — cel mai mare buget fiind alocat Poloniei, cu cea mai mare populație între țările ECE. Cu toate acestea, fondurile UE pe cap de locuitor au cel mai mare nivel în Slovenia. Polonia și Republica Cehă beneficiază de aproape 50% din fondurile alocate de UE. Împreună cu Ungaria și România, valoarea totală a fondurilor reprezintă aproape două treimi din totalul fondurilor UE alocate regiunii ECE.

“În contextul economic mondial curent, orice indicator pozitiv reprezintă un aport la capitalul de încredere acordat economiei naționale. Este și cazul rezultatelor înregistrate în creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene, dar care obligă în continuare la o atitudine prudentă a autorităților. Acestea trebuie să își îndrepte atenția către consolidarea acțiunilor dovedite ca fiind eficiente și corectarea acelor aspecte care au generat diverse probleme operaționale”, arată Șerban Toader, Senior Partner, KPMG România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *