Grupul WIKA, activ în domeniul tehnologiei de măsurare în ultimii 77 de ani, se concentrează pe trei mega tendințe principale care fac parte din tranziția energetică: decarbonizarea, digitalizarea și descentralizarea.
„Lumea se schimbă rapid și schimbarea face parte din viața noastră, dar viteza ne poate copleși. Decarbonizarea, digitalizarea și schimbările demografice pot fi percepute ca mega provocări sau mega tendințe, dar sunt legate, sunt interconectate. Ori de câte ori începi să te apropii de una dintre ele îți dai seama că vor fi interferențe de la celelalte două. Strategia noastră pentru 2030 ține cont de aceste trei mega tendințe”, a spus Sorin Balasko, Senior Vice President Europa de Est, WIKA Group, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.
Una dintre provocările tranziției energetice este înlocuirea gazului SF6, care are un potențial de încălzire de 25.000 de ori mai mare decât CO2. SF6 este utilizat în mod obișnuit în aparatele electrice de distribuție datorită proprietăților sale chimice ca izolator, iar tabloul de distribuție asigură siguranța și fiabilitatea rețelei electrice europene. Comisia Europeană intenționează să elimine utilizarea SF6 până în 2032, dar industria energetică europeană avertizează că acest lucru trebuie făcut într-o manieră graduală și realistă, astfel încât să nu pericliteze tranziția energetică a Europei.
„SF6 este un gaz perfect în ceea ce privește stabilitatea și proprietățile izolante. Singura sa problemă este că potențialul de încălzire globală al acestui gaz este extrem de ridicat”, a declarat Martin Kovarik, Senior Consultant IIoT, WIKA Group.
Kovarik a avertizat că activele energetice instalate în ultimii ani chiar și în acest an mai conțin SF6 și vor trebui să funcționeze pentru viitorii 30-40 de ani.
„Deci, pe de o parte, scăpăm de aceste gaze din rețelele de transport și distribuție. În același timp, trebuie să avem grijă de aceste active pentru ca acestea să nu fie responsabile de poluare pe viitor și să ne concentrăm asupra modului în care monitorizăm și a modului în care ne menținem sănătoase activele utilizând noile gaze alternative”, a adăugat el.
Grupul WIKA are în prezent 10.200 de angajați în întreaga lume și 43 de filiale, inclusiv una în România.
Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.