România are nevoie de stabilitate politică și legislativă, împreună cu un proces de autorizare a investițiilor clar și stabil, susține Lăcrămioara Diaconu Pințea, Country Manager OX2 România. Subsidiara din România a OX2 are un portofoliu de aproximativ 600 MW, care cuprinde tehnologii eoliene onshore și de stocare a energiei. Ultimele proiecte în derulare sunt în Constanța și Galați. Cel mai avansat din ele, situat în Galați, va avea o capacitate de 99 MW, va fi pregătit pentru demararea lucrărilor de construcție în a doua jumătate a anului și va deveni operațional în 2025, spune Lăcrămioara Diaconu Pințea, în cadrul unui interviu exclusiv oferit Energynomics.
Care sunt principalele planuri de investiții privind regiunea CEE/SEE și, de asemenea, care sunt planurile pentru România? Cât veți investi și ce proiecte sunt în curs de dezvoltare în prezent? Dar pe termen mediu?
Subsidiara din România a OX2 a fost înființată în 2021 și, până în prezent, și-a creat un portofoliu de aproximativ 600 MW, cuprinzând tehnologii eoliene onshore și de stocare a energiei.
Proiectele noastre aflate în derulare sunt situate în Constanța și Galați, valorificând condițiile meteorologice și de infrastructură adecvate. Cel mai avansat dintre ele, situat la Galați, cu o capacitate de 99 MW, va fi ready-to-build în a doua jumătate a anului și va deveni operaționale în 2025. Celelalte proiecte vor ajunge în stadiul ready-to-build anul viitor.
Totodată, OX2 are ambiția de a fi un jucător local și de lungă durată, cu un rol important pe piața energiei regenerabile din România.
OX2 oferă soluții de energie regenerabilă la scară. OX2 proiectează și construiește într-un mod durabil și adaptat pentru a satisface nevoile clienților noștri. OX2 are un model de afaceri dovedit și expertiză internă la fiecare pas al procesului – de la achiziția și finanțarea proiectelor la inginerie și proiectare, autorizare, achiziții, construcție și management tehnic și comercial. În calitate de pionier în industrie, OX2 are un istoric solid și este astăzi cel mai important furnizor de energie eoliană onshore din Europa. La nivel global, OX2 are ambiția de a deveni principalul furnizor de soluții de energie regenerabilă, stimulând astfel marea trecere de la energia convențională, la energia verde.
OX2 este activ pe 11 piețe și în multe sectoare tehnologice.
De ce a ales OX2 România?
Expansiunea și diversificarea geografică și tehnologică reprezintă al doilea pilon în strategia de creștere a OX2. Din punct de vedere geografic, OX2 se extinde pe piețele care trebuie să își diversifice mixul energetic și sunt caracterizate de predictibilitate.
România este atractivă, fiind una dintre cele mai dinamice piețe europene, care urmează să își crească semnificativ ținta de surse regenerabile pentru a asigura o pondere de 30,7% a SRE în consumul final brut de energie, până în 2030. Pentru a îndeplini acest obiectiv, mai mult de 7 GW de capacitate suplimentară, în mare parte eoliană, urmează să fie instalată până în 2030. Pe termen mediu, România are nevoie de peste 11 GW de SRE pentru a înlocui pe deplin energia generată de cărbune.
Enumerând oportunitățile de investiții, aș menționa: banii europeni disponibili pentru România, Fondurile europene asimilate (PNRR, Fondul de Modernizare, Fondul de Tranziție Justă), angajamentele României față de reglementările energetice ale UE și, bineînțeles, condițiile meteo locale.
De asemenea, suntem încântați să găsim aici profesioniști calificați care să sprijine implementarea proiectelor noastre locale.
Care sunt principalele schimbări survenite după conflictul din Ucraina? Cum a afectat acesta costurile, operațiunile și viteza proiectelor? Dar rata de rentabilitate a investiției?
Războiul a avut două efecte la nivelul UE, care s-au extins într-o anumită măsură și în România: a accelerat derularea proiectelor aflate deja în curs de desfășurare și a dus la creșterea ambiției statelor membre cu impact în portofoliul în dezvoltare pentru următorii ani. Capacitatea de a finanța o astfel de implementare accelerată va varia de la o țară la alta. Cererea crescută – împreună cu întreruperile în lanțul de aprovizionare – pentru echipamente-cheie a determinat o creștere a capitalului de investiții și timpi de livrare mai lungi. Este greu de comentat în ceea ce privește randamentele, deoarece acestea reflectă mai multe variabile, cum ar fi cheltuielile de capital (CAPEX) și randamentul proiectului, prețurile energiei, mediul inflaționist, toate afectate acum de o volatilitate ridicată.
Care sunt principalele bariere în calea dezvoltării proiectelor în România? Ce se poate face?
În prezent, România are nevoie în mod primordial de stabilitate politică și de reglementare, împreună cu un proces de autorizare clar și stabil. Încrederea investitorilor în mediul de afaceri din României reprezintă cheia pentru atragerea de investiții sănătoase și considerăm esențial important ca sectorul privat să fie consultat atunci când vine vorba de actualizări cu privire la obiectivele asumate de România în cadrul Planului Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC).
Acest lucru este valabil și atunci când sunt lansate noi inițiative legislative. De exemplu, proiectul de lege nr. 254/2022 care actualizează Legea fondului funciar nr. 18/1991 prevede că proiectele energetice pot fi dezvoltate pe maximum 50 de hectare de teren destinat agriculturii. Acest lucru pune probleme acelor proiecte de energie verde care implică terenuri mai mari, deoarece trebuie obținute autorizații pentru mai multe fragmente de 50 de hectare.
În prezent, există mai multe obstacole care încetinesc noile proiecte în domeniul energiei regenerabile, cum ar fi termenele lungi de autorizare, accesul limitat la rețeaua națională de energie și deficitul de forță de muncă. Pe termen mediu și lung, România trebuie să se concentreze pe adăugarea de expertiză și competențe specifice forței de muncă, deoarece sectorul energiei regenerabile va crește și a deveni unul dintre angajatorii de top de pe piața muncii.
România are acum o mare oportunitate care, gestionată corespunzător, poate da un impuls mediului economic general. După cum am menționat anterior, procedurile mai clare și mai simple, cu o rată de răspuns mai bună și mai rapidă ar putea accelera și crește absorbția fondurilor UE, dar și interesul altor investitori străini.
_____________________________________________
Interviul a apărut inițial în numărul din iunie 2023 al Energynomics Magazine.
Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.