Acasă » Electricitate » Distribuţie » Laurențiu Ciurel, CEO: În ianuarie am atins o producţie record pentru ultimele 16 luni

Laurențiu Ciurel, CEO: În ianuarie am atins o producţie record pentru ultimele 16 luni

4 martie 2014
Distribuţie
energynomics

Laurențiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CE Oltenia) a menționat într-un interviu pentru Agerpres că lunile ianuarie și februarie ale acestui an au fost luni bune pentru producția de energie din cărbune ca urmare a conjuncturii hidrologice. Deloc surprinzător, faptul că dezghețul a survenit mai devreme decât era normal, debitele mai mici ale râurilor au lăsat loc în mix pentru o producție bună pentru CE Oltenia.

“În ianuarie am făcut recordul pe ultimele 16 luni, 1,3 terawați, probabil că și februarie vom face peste un terawatt, vorbesc din punct de vedere al producției.”, a declarat managerul în interviu. Totuși, a nuanțat liderul CE Oltenia, deși producția din ianuarie 2014 a egalat-o pe cea din septembrie 2012, pentru ultima producție-record s-a încasat cu 108 milioane de lei mai puțin decât în cea de acum 1 an și patru luni din pricina costului de producție și a ”prăbușirii prețului la producător”.

Prețul de vânzare e influențat de producători care pot vinde ieftin

Cei de la complex preconizează o producție cuprinsă între 14 și 16 TWh, însă prețul este elementul fundamentul în succesul pe piață. Laurențiu Ciurel a indicat prezența unui decalaj enorm între prețurile producătorilor, și a adăugat: “media pieței la ora aceasta e undeva la sub 36 euro/MWh pe piața contractelor centralizate și în jur de 27-28 de euro/MWh pe PZU, este foarte greu ca o termocentrală sau un producător cu sursă unică de cărbune să reziste pe această piață”.

Acesta a fost încă un semnal din partea complexului că este necesară integrarea mai multor surse de energie în producția de energie electrică a unei unități de generare. CE Oltenia continua cu proiectul parcului fotovoltaic de 10 MW, iar directorul companiei de stat speră ca unitatea de 10 milioane de euro să fie racordată la reţea în acest an.

Prețul certificatelor de CO2 crește; Parlamentul European vrea să amâne acordarea unor certificate 

“Marea problemă numărul doi a anului 2014, după preț, este creșterea accelerată a certificatelor de CO2. Dacă anul trecut am avut o medie de 4,55 de euro pe certificat, deja la ora aceasta prețul este de 7 euro și asta din cauza iminenței votului pentru backloading la Parlamentul European.”, a spus Laurențiu Ciurel. Practic, vor fi retrase 900 milioane de certificate CO2 de pe piață, astfel încât să fie crescută valoarea lor. Directorul complexului a afirmat că un preț de peste 10 euro pentru un certificat va ridica probleme producătorilor din termo. CE Oltenia va trebui să achiziționeze 14,2 milioane de certificate de emisie în acest an.

O temă importantă pentru CE Oltenia este în acest an și listarea. Deși nu a oferit răspunsuri clare cu privire la estimările de subscriere ori potențiale fonduri colectate, Laurenţiu Ciurel susţine că listarea, vrând-nevrând, din pricina imposibilităţii de a evalua unele rezerve de cărbune într-un timp de o lună jumătate, va fi împinsă dincolo de luna iunie, posibil în toamnă.

Oprirea parţială a activităţii de extracție continuă prin rotaţie

Legislaţia dreptului de proprietate şi cerinţele celor care urmează a fi expropriaţi pentru extinderea ori deschiderea unor cariere, precum Jilţ Nord, Jilţ Sud şi Roşia, au făcut ca şomajul tehnic al lucrătorilor din acele regiuni să fie extins şi pentru martie, spune Laurenţiu Ciurel. Directorul a precizat că va continua programul de trimitere în şomaj tehnic prin rotaţie.

Dincolo de şomajul tehnic prin rotaţie, CE Oltenia îşi restructurează şi aparatul administrativ. “[…] toate serviciile de suport, gen servicii comerciale, servicii de resurse umane, servicii economice, servicii financiare, servicii de asigurare a calității, pot fi centralizate cu un număr mult mai mic de personal decât să existe patru sau cinci feluri de management în fiecare sucursală.”, urmând ca personalul TESA să fie redus la 2.200 de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *