Laurențiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), este trimis în judecată pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată, cu obținere de foloase necuvenite între 2007 și 2008, spun procurorii DNA. În același dosar au mai fost trimiși în judecată premierul Victor Ponta, pentru 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, senatorul Dan Șova, Dumitru Cristea, acuzat de cinci infracțiuni de abuz în serviciu, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), Laurențiu-Octavian Graure, pe atunci director economic al CET.
Anchetatorii spun că, în calitate de director la Direcția Investiții din cadrul Complexului Energetic Rovinari (CER), Laurențiu Ciurel a semnat, la datele de 03.09.2007, 19.12.2007 și 22.12.2008, trei acte adiționale la contractul de asistență juridică pentru încheierea contractelor de finanțare și execuție a instalațiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 și 6 Rovinari, încheiat cu SCA ”Șova și Asociații”, prin care s-a suplimentat valoarea contractului de asistență juridică.
Contractele au fost atribuite în mod direct către ”Șova și Asociații” fără nici un fel de procedură concurențială, fără ca sumele să fie prevăzute în Planul de Achiziții Publice al companiei. Actele respective au fost încheiate cu încălcarea atribuțiilor de serviciu. ”Această conduită a condus la vătămarea intereselor legale ale CER (complexul energetic Rovinari – n.r.) și a produs o pagubă de 1.665.717,41 lei”, spun procurorii.
Aceștia mai susțin că Laurențiu Ciurel a încheiat, în 14 februarie 2008, un alt contract de asistență cu SCA ”Șova și Asociații”, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari și SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA (ICM), cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, într-un litigiu care avea ca obiect o presupusă datorie pe care CER ar fi avut o către ICM. Contractul a fost încheiat deși complexul energetic beneficia deja de asistență juridică din partea societății de avocați, în baza contractului menționat, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condițiile în care la momentul semnării contractului, părțile din litigiul principal se înțeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacții (înțelegeri).
În urma încheierii acestui contract, CER a fost prejudiciat cu 1.071.336,80 de lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes). Cu referire la același litigiu, la numai câteva zile după încheierea contractului de asistență juridică, Laurențiu Ciurel a încheiat cu ICM tranzacția (înțelegerea) prin care Complexul Energetic Rovinari se obliga să achite către ICM 82.139.822 de lei în termen de cinci ani.
În ceea ce îl privește pe fostul director al Complexului Energetic Turceni CET Cristea Dumitru, procurorii susțin că, în calitate de director general și ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni CET, acesta a încheiat cu SCA ”Șova și Asociații”, la data de 23 iulie 2007, un contract de asistență juridică, iar în 29 decembrie 2007 a încheiat un act adițional, prin încălcarea legislației privind achizițiile publice și a atribuțiilor de serviciu.
Procurorii anticorupție mai spun că, astfel, bugetul Complexului Energetic Turceni CET a fost prejudiciat cu suma de 1.622.987,90de lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite de către SCA ”Șova și Asociații”. Prin acest contract, CET a fost prejudiciat cu suma de 1.142.400 lei, mai arată anchetatorii.
De asemenea, în calitate de director general al CET, în 27 noiembrie 2007, fără mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație, Cristea Dumitru a încheiat cu reprezentanții Electrica tranzacția (înțelegerea) relativă la obiectul litigiului comercial CET vs. Electrica. Astfel, CET se obliga să renunțe la o parte din penalitățile de întârziere la plata energiei electrice. CET a fost prejudiciat cu suma de 12.931.936,62 lei.
Procuroriii spun că acest contract a fost încheiat la insistențele lui Dan Șova, cel care a conceput termenii și condițiile respectivului act adițional. Ca urmare a încheierii acestui contract, CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 de lei.
Totodată, în data de 18 februarie 2008, Cristea Dumitru a încheiat cu ICM o tranzacție (înțelegere) prin care CET se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 lei în termen de cinci ani. Astfel, CET recunoștea datoria fără ca litigiul să mai fie supus controlului judecătoresc. Procurorii spun că cei doi directori generali, Laurențiu Ciurel și Cristea Dumitru, au prejudiciat bugetele complexurilor Turceni și Rovinari, cu suma de 19.676.456,79 lei (aproximativ 5,6 milioane euro la cursul de schimb al acelei perioade). În acest proces penal, ANAF s-a constituit parte civilă cu suma de 126.979,73 în cazul lui Dan Șova și cu suma de 51.321,80 de lei în cazul lui Victor Ponta.