Acasă » Interes general » Legea consumatorului vulnerabil trebuie să fie mai mult decât legea ajutoarelor pentru încălzire

Legea consumatorului vulnerabil trebuie să fie mai mult decât legea ajutoarelor pentru încălzire

27 ianuarie 2021
Interes general
energynomics

Proiectul Ministerului Muncii referitor la consumatorul vulnerabil a stimulat numeroase comentarii și propuneri de îmbunătățire din partea experților din domeniul energetic. Nu este limpede dacă acestea au fost luate în considerare de către autorități, în condițiile în care mesajele transmise pe adresa ministerului nu au fost urmate de invitații la dialog și nici măcar de confirmări de primire.

Una dintre principalele observații care reies din analizele realizate de think tank-ul Centrul pentru Studiul Democrației (CSD) și de SAMER – Societatea Auditorilor și Managerilor Energetici din România are în vedere concentrarea aproape exclusivă pe elementele care țin de cuantumul ajutoarelor care urmează a fi alocate pentru consumatorii în situație de sărăcie energetică. Legea consumatorului vulnerabil trebuie să implice toți actorii cu potențial de a contribui la identificarea, monitorizarea și acțiunile de remediere a vulnerabilității energetice, au susținut Andrei Ceclan, președintele SAMER și George Jiglău, președintele CSD, la EnergynomicsTalks.

DESCARCĂ Contribuția CSD la dezbaterea publică privind consumatorul vulnerabil

DESCARCĂ Contribuția SAMER și AAECR la dezbaterea publică privind consumatorul vulnerabil

CITEȘTE ȘI Asociația Energia Inteligentă are sugestii pentru îmbunătățirea proiectului de lege privind consumatorul vulnerabil

“Trebuie să înțelegem că această lege nu poate rezolva toate problemele dintr-o dată, pentru că vorbim despre un fenomen extrem de complex. Important este să se creeze un cadru în care foarte mulți actori trebuie să lucreze împreună, într-o manieră pro-activă”, a spus George Jiglău. “În multe situații, vorbim despre date care există, pe factură, la companii, la primării, și este vorba doar despre deschidere și bunăvoință”, a mai spus el.

Andrei Ceclan a subliniat rolul autorității publice locale – primar și echipa acestuia: “Ei trebuie să sprijine consumatorii vulnerabili, dincolo de colectarea unui pachet de documente administrative. Este nevoie de mecanisme prevăzute de lege care să permită colectarea digitalizată a datelor de către administrație. Insist pe nevoia unei mapări energetice a României, inclusiv a sărăciei energetice și a consumatorului vulnerabil, pentru că va arăta realitatea fenomenului. Să nu ne fie rușine cu ea, ci să devină o provocare pe care o putem rezolva pe termen mediu și lung”, a subliniat președintele SAMER.

EnergynomicsTalks este un produs editorial lansat de platforma de comunicare Energynomics pentru a încuraja continuarea dialogului profesional în comunitatea energetică din România în perioada stării de urgență și a restricțiilor impuse prin distanțarea socială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *