Acasă » Legal » Legea energiei electrice, rescrisă cu ajutorul BERD – discuţii cu BM pentru Legea gazelor naturale

Legea energiei electrice, rescrisă cu ajutorul BERD – discuţii cu BM pentru Legea gazelor naturale

31 martie 2021
Electricitate
energynomics

Legea energiei electrice se rescrie printr-un program de consultanţă realizat cu ajutorul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), guvernul fiind în discuţii cu Banca Mondială pentru a obţine sprijinul instituției pentru modificarea Legii gazelor naturale, a anunţat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Energiei Niculae Havrileţ. El a mai spus că Legea fondului funciar va fi, deasemenea, schimbată pentru a permite utilizarea terenurilor agricole pentru infrastructurile noi de producţie şi stocare a energiei electrice.

„Avem oportunităţi…onshore, cât şi offshore, cu importante posibilităţi de a obţine energie electrică, utilizând Marea Neagră…Această energie se pretează foarte bine la transformarea ei în hidrogen. În scurt timp, hidrogenul va fi combustibilul cel mai utilizat în special în zona de transport greu, fie că vorbim de aviaţie, fie de zona navală. Dorim să avem o nouă Lege a energiei electrice, care acum se rescrie printr-un program de consultanţă cu ajutorul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare. De asemenea, suntem în discuţie cu Banca Mondială pentru a obţine un suport privind modernizarea Legii gazelor naturale. (Acestea ar putea fi încorporate) într-un singur act normativ, pe două capitole, sau pot să fie prezentate ca două legi separate”, a afirmat oficialul Ministerului Energiei, citat de Agerpres.

Acesta a punctat faptul că România are foarte multe oportunităţi în ceea ce priveşte dezvoltarea noilor infrastructuri de producţie şi de stocare a energiei electrice din surse regenerabile.

„Fondul de modernizare…susţine într-o proporţie foarte mare producţia de energie electrică din surse regenerabile. Avem această acţiune de trading a certificatelor de dioxid de carbon prin care, pe de o parte, suntem penalizaţi că luăm energie electrică din surse care poluează într-o proporţie importantă, şi mă refer la cărbune, dar pe de altă parte din preţul acestor certificate se pot naşte noi capacităţi de producţie a energiei electrice din surse curate. România are foarte multe oportunităţi în raport cu alte ţări în ceea ce priveşte dezvoltarea noilor infrastructuri de producţie şi, foarte important, de stocare a energiei electrice din surse regenerabile. În cadrul preocupărilor Ministerului Energiei, un loc important îl are legislaţia care să îmbunătăţească, să uşureze obţinerea de fonduri europene pentru încurajarea investitorilor care investesc în noi capacităţi de producţie a energiei electrice. Dorim să amendăm Legea fondului funciar pentru a permite utilizarea terenurilor agricole pentru infrastructurile noi de producţie a energiei electrice şi pentru stocarea acesteia”, a mai spus Havrileţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *