Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență 57/2013, retrimisă de președintele Traian Băsescu în Parlament în urmă cu o săptămână, ar putea fi adoptată de Legislativ în procedură de urgență până în luna februarie, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, citat de Agerpres.
”Nu trebuie ca această lege să stea prea mult în Parlament, altfel marii consumatori industriali vor avea probleme serioase”, a precizat Niță.
În urmă cu o săptămână, președintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului spre reexaminare Legea pentru aprobarea OUG 57/2013 care prevede amânarea acordării unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă, motivând că aprobarea acestui act normativ fără prenotificarea Comisiei Europene cu privire la modificarea schemei de ajutor de stat „este inoportună și expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.
În replică, Departamentul pentru Energie susține că a prenotificat Comisia cu privire la aceste modificări, urmând să trimită noi date la Bruxelles după aprobarea Legii.
În plus, cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG 57/2013 din sectorul energiei regenerabile, transmisă Parlamentului de șeful statului, conține informații eronate, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.
”Având în vedere informațiile eronate incluse în Cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, Departamentul pentru Energie face următoarele precizări: Comisia (DG COMP) a confirmat primirea prenotificării în data de 2 august 2013; Prenotificarea este înregistrată în SANI (State Aid Notification Interactive System) sub indicativul SA 37177 2013/PN — Modificări aduse schemei de sprijin prin certificate verzi”, se precizează în comunicat.
Reprezentanții Departamentului mai spun că, în urma transmiterii prenotificării de către autoritățile române, Comisia a apreciat că ”la prima vedere, modificările supuse atenției de către autoritățile române nu par să ridice probleme semnificative în termeni de compatibilitate”.